square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Belastingplan 2024: Kindregelingen

Kinderopvang -nagenoeg- gratis, te mooi om waar te zijn?

In het Belastingplan 2023 was het idee opgenomen om per 2025 de kinderopvangtoeslag te vervangen door een systeem waarbij je enkel nog een eigen bijdrage betaalt van ca. 5% aan de kinderopvangorganisatie. De kinderopvang moest daarmee betaalbaarder en eenvoudiger worden gemaakt.
Er werden gelijk al vragen gesteld over de haalbaarheid van dit plan voor een branche die nu veelal al lange wachtlijsten kent.
Tegelijkertijd zijn er kritische geluiden dat de regeling niet breed genoeg is. Er wordt gepleit voor het ook beschikbaar stellen van kinderopvangtoeslag voor niet werkenden omdat dit de stap naar werk of een opleiding zou bevorderen.
Via de voorjaarsnota is, begin 2023, bekend gemaakt dat dit plan niet haalbaar is per 2025 en het met twee jaar wordt uitgesteld. Per 2027 kan het worden doorgevoerd waarbij er jaarlijks stappen worden gezet naar het nieuwe stelsel. Welke stappen er voor 2024 en de jaren daarna gezet worden, is nog niet bekend.

Maximum uurprijzen 2024

Jaarlijks worden de maximum uurprijzen binnen de kinderopvangtoeslag geïndexeerd. In juni is reeds aangekondigd dat de maximale uurprijzen voor vergoeding van de kinderopvang kosten per 2024 worden verhoogd naar € 9,65 voor de dagopvang, € 8,30 voor buitenschoolse opvang en € 7,24. voor gastouderopvang.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Om dit aan te kunnen vragen, mogen jouw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Het kindgebonden budget is vanwege de koopkrachtmaatregelen per 2023 verhoogd. Aangekondigd is dat deze verhoging vanaf 2024 t/m 2028 in stapjes wordt afgebouwd, in 2028 is het bedrag dan uiteindelijk een klein beetje hoger dan in 2022.

Eerder werd gesproken van een verlaging van €119 van het kindgebonden budget per 2024. Volgens de uitlekte plannen wordt het kindgebonden budget verhoogd met € 750 voor het eerste kind. Dit is een van de maatregelen die vermoedelijk worden getroffen om armoede te bestrijden. Verder wordt er mogelijk nog iets extra’s uitgekeerd aan ouders met kinderen boven de 12 jaar.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met Adri Hermsen via 088-2202231 of AdriHermsen@JAN.nl.

Adri Hermsen, fiscalist

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de special van JAN©:
Inkomstenbelasting, tarieven
Inkomstenbelasting, kortingen en aftrekposten
Inkomstenbelasting, ondernemers
De nieuwe Box 3 heffing
Werkgevers en werknemers
DGA en B.V.
Duurzaamheid
BTW
De woning
De auto

Of de plannen daadwerkelijk zo doorgevoerd worden moeten we afwachten. JAN© houdt de ontwikkelingen op de voet in de gaten en verwerkt de wijzigingen z.s.m. op de betreffende pagina’s.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.