square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Energie labels

JAN©

Belastingplan 2024: Duurzaamheid

Energiebesparing, CO2 vermindering en stikstofbeperking. Er is momenteel een hoop gaande in ons land op het gebied van ‘ontgrijzing’ of ‘vergroenen’ en de zoektocht naar de manier waarop. De onderstaande plannen zijn gepresenteerd op Prinsjesdag.

Energie investeringsaftrek (EIA)

Door de EIA worden bedrijven gestimuleerd om innovatieve bedrijfsmiddelen aan te schaffen die efficiënt zijn als het gaat om energieverbruik. Ook de introductie op de markt van nieuwe energiezuinige bedrijfsmiddelen zou worden versneld door de EIA. Onlangs is de doelmatigheid van de EIA (net als de MIA en Vamil) positief geëvalueerd. Als het aan het demissionaire kabinet ligt wordt de EIA met 5 jaar verlengd tot 31 december 2028. Per 2025 wordt het budget voor de EIA verhoogd.

De EIA levert nu ongeveer tussen de 9% en 11% netto-voordeel op. Vanaf 2024 zal dit minder zijn. Gezien de stijging in het aantal aanvragen, is besloten het aftrekpercentage te verlagen van 45,5% naar 40%. Hierdoor wordt het financiële voordeel per investering wel wat minder, maar zo kunnen er meer ondernemers gebruikmaken van de EIA is het idee. De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA worden jaarlijks vastgelegd op de Energielijst, deze wordt geactualiseerd.

Milieu investeringsaftrek (MIA)

Wanneer je als ondernemer investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, die voorkomen op de milieulijst, kun je in aanmerking komen voor de MIA. De regeling zou lopen tot 1 januari 2024 maar ook deze wordt verlengd met 5 jaar tot 31 december 2028. Dit geldt ook voor de Vamil (de regeling die willekeurige afschrijving mogelijk maakt). Door gebruik te maken van de Vamil kun je tot 75% van de investering afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt, hierdoor heb je een liquiditeitsvoordeel.
Het budget voor de MIA wordt verhoogd met 48 miljoen.

Naast de hierboven genoemde regelingen zijn er veel meer investeringsaftrekken en subsidies. Neem voordat je investeert contact op met je belastingadviseur bij JAN©. Er kunnen grote voordelen worden behaald door investeringen te plannen, zorgvuldig te kijken naar welke mogelijkheden er zijn en de stappen in een juiste volgorde te zetten. Loop geen subsidie mis!

Vragen? Stel ze aan Dave de Heiden via 088-2202318 of DavedeHeiden@JAN.nl

Dave de Heiden, fiscalist

 _____________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de special van JAN©:
Inkomstenbelasting, tarieven
Inkomstenbelasting, kortingen en aftrekposten
Inkomstenbelasting, ondernemers
De nieuwe Box 3 heffing
Werkgevers en werknemers
DGA en B.V.
BTW
De woning
Kindregelingen
De auto

Of de plannen daadwerkelijk zo doorgevoerd worden moeten we afwachten. JAN© houdt de ontwikkelingen op de voet in de gaten en verwerkt de wijzigingen z.s.m. op de betreffende pagina’s.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.