square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN heb jij een eigenwoning lening

JAN©

Belastingplan 2024: De woning

Er is nog steeds kritiek op de hypotheekrenteaftrek zoals we die nu kennen. Er zijn zelfs ideeën geopperd om de eigen woning te verhuizen van box 1 naar box 3. In het belastingplan 2024 zijn er, zoals verwacht, geen grote hervormingen aangekondigd.

Reparatie verhuisregelingen voor partners met een eigenwoningverleden

In sommige gevallen maakt het verschil of de verkoop van de oude woning plaatsvindt vóór of na de nieuwe woning wordt gekocht en betrokken. Afhankelijk van de volgorde kan een verschil ontstaan voor het inkomen uit eigen woning wanneer een nieuwe woning wordt aangeschaft als een of beide fiscale partners eerder een eigen woning hebben gehad. Dit kon leiden tot een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het is niet de bedoeling dat dit van invloed is. In het Belastingplan 2024 wordt dit ongewenste effect voorkomen met terugwerkende kracht naar
1 januari 2022.

Afschaffing schenkingsvrijstelling eigen woning in 2024

Wil je iemand op weg helpen op de weerbarstige woningmarkt? De befaamde ‘jubelton’ is per 2023 al verlaagd tot maximaal € 28.947. Vanaf 2024 wordt deze vrijstelling helemaal afgeschaft. Je kunt vanaf 2024 wel gebruik maken van de reguliere eenmalige vrijstelling voor hetzelfde bedrag van € 28.947 (als jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is en niet eerder gebruik is gemaakt van een verhoogde vrijstelling). Deze schenking is vrij te besteden door jouw kind en kan dus ook voor de eigen woning worden gebruikt.

Wet betaalbare huur

Voor werknemers met een middeninkomen is het steeds moeilijker een betaalbare huurwoning te vinden. Met een beperkt aanbod en stijgende huurprijzen is het een uitdaging om zeker in stedelijke gebieden een passende woning te vinden. Om dit probleem aan te pakken is er gewerkt aan een Wet betaalbare huur. De planning is dat deze Wet op 1 januari 2024 in gaat.

Huurtoeslag

De eigen bijdrage bij de huurtoeslag wordt in 2024 verminderd met € 34,67 per maand.
De lagere eigen bijdrage zorgt per saldo voor een hogere huurtoeslag. Op jaarbasis kan de huurtoeslag stijgen met € 416. Deze verhoging loopt in de jaren tot en met 2029 een klein beetje af naar € 381.

Heb je hier vragen over? Heb je vragen over de box 3 heffing? Stel ze aan Dave de Heiden via 088-2202318 of DavedeHeiden@JAN.nl

Dave de Heiden, fiscalist

______________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de special van JAN©:
Inkomstenbelasting, tarieven
Inkomstenbelasting, kortingen en aftrekposten
Inkomstenbelasting, ondernemers
De nieuwe Box 3 heffing
Werkgevers en werknemers
DGA en B.V.
Duurzaamheid
BTW
Kindregelingen
De auto

Of de plannen daadwerkelijk zo doorgevoerd worden moeten we afwachten. JAN© volgt de ontwikkelingen op de voet en verwerkt de wijzigingen z.s.m. op de betreffende pagina’s.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.