square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Corona maatregelen en overige wijzigingen voor ondernemers

JAN©

Overige maatregelen

Er zullen, zeker voor ondernemers, weer een hoop wijzigingen optreden in 2022 en 2023. Of deze nu in het belastingplan zijn opgenomen of niet, je krijgt er mee te maken. JAN© heeft de belangrijkste samengevat op deze pagina.

Wet excessief lenen of  “DGA tax” tot 2023
Deze wet is geen onderdeel van het Belastingplan, maar JAN© geeft deze wel in het overzicht weer net als hij bij meer onderwerpen doet aangezien dit regelgeving is die in dit geval DGA’s op hun pad gaan tegenkomen. Door de introductie van de Wet excessief lenen kun je als DGA vanaf 2023 maximaal € 500.000 lenen van de eigen B.V. zonder dat dit gevolgen heeft. Leen je meer? Dan betaal je belasting. Hoe werkt dit? En wat doe je er aan? Lees er hier meer over.

De ontwikkelingen van de BOR
Er wordt veel gesproken over hoe de Nederlandse Bedrijfsopvolgingsregeling, de BOR, eruit zou moeten zien. Waar de tendens eerst richting het versoberen of afschaffing ging wordt er nu onderzoek gedaan naar verruiming. De Nederlandse BOR blijkt in Europees perspectief helemaal niet zo ruim. Hierdoor heeft het Nederlandse bedrijfsleven een groot concurrentie nadeel ten opzichte van de omringende landen. Er zijn diversen brieven door Kamerleden verstuurd aan de Kamer met als resultaat dat er onderzoek wordt gedaan naar, de verbetering van, de bedrijfsopvolgingsregeling. In het Belastingplan is hier nog niets over vermeld.
Ben je voornemens jouw onderneming in de komende jaren over te dragen? Begin dan nu vast met de voorbereiding. Er gelden termijnen waar je aan moet voldoen. Lees ook ons eerdere artikel over de BOR.

Wetsvoorstel Delegatiebepalingen tegemoetkoming schrijnende gevallen
Er komt regelgeving voor een tegemoetkoming voor burgers die door de Belastingdienst benadeeld worden en in een schrijnende situatie terechtkomen, zoals bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire is gebeurd.

Wetsvoorstel Verlaging tarief verhuurderheffing en maandelijks wijzigen bedragen heffingsverminderingen
Het tarief van de verhuurderheffing voor woningcorporaties en grote particuliere verhuurders wordt per 1 januari 2022 verlaagd naar 0,485%.

Heb je vragen over een van deze maatregelen? Neem dan contact met mij op via 088-2202322.

JAN© Steven Bulteel
Steven Bulteel, fiscalist

______________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de Special Belastingplan 2022 van JAN©:
Inkomstenbelasting
Vennootschapsbelasting
Subsidies
BTW
Lonen en belonen
De woning
Kindregelingen
De auto

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.