square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Subsidies voor de (bedrijfs)auto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ben jij toe aan een nieuwe (elektrische) bestelauto? Verdiep je voor de aanschaf in de subsidie die daarvoor beschikbaar is. Combineer dit met de beschikbare investeringsregelingen en je zult zien dat het financieel gezien helemaal nog niet zo’n gek idee is om een elektrisch model aan te schaffen!

Rijdt je wegenpark al even? Vind je verantwoord ondernemen belangrijk? Of wil je in een milieuzone toch je klanten wilt blijven bereiken? Wat je motivatie ook is om uit te kijken naar een nieuwe bedrijfsauto een subsidie én de (milieu)investeringsaftrek is mooi meegenomen. 
Ik vertel je er graag meer over:

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
Deze landelijke subsidie kan maximaal € 5.000 per bedrijfsauto bedragen met een maximum van € 5.000 per auto. Er geldt echter een maximum van 10% van de netto catalogusprijs.
De subsidie is beschikbaar bij koop én lease contracten. Bij lease ontvang je het subsidiebedrag in maandelijkse termijnen. 

Deze subsidie geldt onder meer alleen als:
– de netto cataloguswaarde van de bedrijfsauto tenminste € 20.000 bedraagt;
– de bedrijfsauto 3 jaar op de naam van jouw onderneming blijft staan;
– de bedrijfsauto nog niet eerder op naam en/of kenteken is gezet.

Let op! De aanvraag voor de subsidie moet zijn gedaan vóórdat de koopovereenkomst definitief is (de subsidie toekenning opnemen als ontbindende voorwaarde toegestaan).

Overige mogelijkheden
De SEBA is een landelijke subsidie. Ook regionaal zijn er diverse subsidies beschikbaar. Ik bekijk graag samen met jou de mogelijkheden in jouw regio. Naast subsidies kun je bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen de kleinschaligheidinvesteringsaftrek, KIA , en de (milieu)investeringsaftrek, MIA, toepassen. Dit zorgt mogelijk voor een ander kostenplaatje dan je voor ogen had!
Investeringsaftrekken werken met drempels en grenzen ik kijk graag samen met jou naar het totaal plaatje qua investeringen, zodat jij de regelingen optimaal benut. Ik geef je twee cijfervoorbeelden van de kosten van twee willekeurige elektrische bedrijfswagens, bij optimaal gebruik van de investeringsregelingen in combinatie met de SEBA: 

Cijfervoorbeeld Mercedes eSprinter Bestelwagen L2
Aanschafwaarde: € 65.000 (exclusief BTW)
Subsidie SEBA: € 5.000
VPB-besparende maatregelen, EIA: maximaal 36% en KIA: maximaal 28%
De VPB besparing is dus maximaal € 9.600 (64% * 25% * € 60.000).
Netto investering: € 50.400

Cijfervoorbeeld Nissan e-NV200 40kW
Aanschafwaarde € 35.500 (exclusief BTW)
Subsidie SEBA: € 3.550
VPB-besparende maatregelen, EIA: maximaal 36% en KIA: maximaal 28%
De VPB besparing is dus maximaal € 5.112 (64% * 25% * € 31.950).
Netto investering: € 26.838

De subsidie én investeringsregelingen zorgen dus voor een forse korting op de aanschafwaarde óf zorgen ervoor dat de bedrijfsauto voor hetzelfde (netto-)investeringsbedrag net wat beter uitgerust kan worden.

Subsidies voor elektrische personenauto’s
Wanneer je nu een nieuwe personenauto aanschaft kom je er bekaaid vanaf? Voor nieuwe elektrische auto’s is het subsidiepotje van de overheid van € 4.000 per auto. Echter voor 2021 is het budget al geheel uitgedeeld. Maar, mogelijk kun je kijken naar een (betaalbaarder) alternatief: een elektrische occasion. In dat geval is het tot op heden nog altijd mogelijk om
€ 2.000 subsidie te ontvangen bij lease en koop.
En! Bedenk daarnaast dat de MIA (13,5% tot € 40.000 aanschafwaarde) en het verlaagde bijtellingstarief (12% tot € 40.000 – in 2022 loopt dit op naar 16% tot € 40.000) ook van toepassing is.

Ben jij voornemens een elektrische wagen of misschien wel een elektrisch wagenpark  aan te schaffen én wil je dit financieel gezien zo optimaal mogelijk doen? Neem dan contact met mij op via PatrickVoorn@JAN.nl of 088-2202274. Ik denk graag met je mee.

En wacht niet te lang! Wanneer het budget vergeven is kun je geen aanspraak meer maken op de subsidie. Het gaat soms hard!

Patrick Voorn, fiscalist

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.