square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Auto uitlaat met blad

JAN©

Elektrisch rijden vanaf 2023? Vraag dan de SEPP aan

Wanneer je als elektrische rijder in 2023 een gebruikte of nieuwe personenauto hebt aangeschaft of leaset dan kun je gebruik maken van de SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren). Echter, er zijn meerdere opties. Wat is voor jou de voordeligste keuze?

De SEPP

De SEPP is een regeling die moet stimuleren dat we op de weg minder CO2 uitstoten. Bij de aanschaf van een gebruikte elektrische auto kun je in aanmerking komen voor € 2.000 subsidie, kies je voor een nieuw exemplaar dan is dit bedrag zelfs € 2.950.

Auto aangeschaft

De SEPP is een regeling voor particulieren. De regeling loopt van 1 juli 2020 t/m 31 december 2024. Jaarlijks wordt er budget beschikbaar gesteld. De ervaring leert dat de subsidiepot ondanks de behoorlijke bedragen snel de bodem bereikt. Voor 2023 is er 67 miljoen beschikbaar gesteld voor nieuwe elektrische personenauto’s. Voor het leasen en aanschaffen van gebruikte auto’s is er € 32.400.000 beschikbaar gesteld. Dit lijken enorme bedragen maar de ervaring leert dat de subsidie jaarlijks snel vergeven is. Zorg dus dat je er snel bij bent als je interesse hebt in de subsidie.

De voorwaarden

Je komt in aanmerking voor de SEPP in 2023 als je voldoet aan de voorwaarden.
Zo moet het gaan om een personenauto (RDW-voertuigcategorie M) die 100% elektrisch is, een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer én de (oorspronkelijke) catalogusprijs moet tussen de € 12.000 en € 45.000 bedragen. De overeenkomst moet op naam staan van de aanvrager en dus echt in 2023 zijn afgesloten. Vervolgens moet de auto 3 jaar op je naam blijven staan, verkoop je de eerder dan zul je een deel van de ontvangen subsidie moeten terugbetalen.

Tip!

De auto hoeft nog niet op naam te staan op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Stel je subsidie dus veilig en regel de aanvraag zo snel mogelijk na het aangaan van de koop- of leaseovereenkomst. Let op! Je kunt de subsidie toekenning opnemen als ontbindende voorwaarde. RVO houdt op de website bij wat de beschikbare subsidie is.

Schaf je de auto in privé of zakelijk aan?

Ben je voornemens een (elektrische) auto aan te schaffen? Overweeg dan ook of de SEPP subsidie opweegt tegen de aanschaf via de onderneming. Voor de onderneming zijn er ook subsidies beschikbaar als je kiest voor een emissieloos model. Onderzoek hoe je de auto het voordeligste aan kan schaffen.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl

Dit artikel is op 30-1-2023 voor het laatst gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.