square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Auto uitlaat met blad

JAN©

Elektrisch rijden vanaf 2022? Vraag dan de SEPP aan

Wanneer je als elektrische rijder in 2022 een gebruikte of nieuwe personenauto hebt aangeschaft of leaset dan kun je gebruik maken van de SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren). Echter, er zijn meerdere opties. Wat is voor jou de voordeligste keuze?

De SEPP

De SEPP is een regeling die moet stimuleren dat we op de weg minder CO2 uitstoten. Bij de aanschaf van een gebruikte elektrische auto kun je in aanmerking komen voor € 2.000 subsidie, kies je voor een nieuw exemplaar dan is dit bedrag zelfs € 3.350.

Auto aangeschaft in 2022

Wanneer je dit jaar een elektrische auto hebt aangeschaft of voornemens bent er een aan te schaffen of te leasen dan kun je gebruik maken van de SEPP. De SEPP is een regeling voor particulieren. De regeling loopt van 1 juli 2020 t/m 31 december 2024. Jaarlijks wordt er een budget beschikbaar gesteld. De ervaring leert dat de subsidie pot ondanks de behoorlijke bedragen snel de bodem bereikt. Voor 2022 is er voor nieuwe elektrische auto’s 71 miljoen beschikbaar gesteld en voor gebruikte auto’s 20,4 miljoen. Het klinkt veel, toch gaat het al hard, het subsidiepotje voor de nieuwe elektrische auto’s is al bijna voor de helft leeg.

De voorwaarden

Je komt in aanmerking voor de SEPP in 2022 als je voldoet aan de voorwaarden.
Zo moet het gaan om een personenauto (RDW-voertuigcategorie M) die 100% elektrisch is, een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer én de (oorspronkelijke) catalogusprijs moet tussen de € 12.000 en € 45.000 bedragen. De overeenkomst moet op naam staan van de aanvrager en dus echt in 2022 zijn afgesloten.

Tip!

De auto hoeft nog niet op naam te staan op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Stel je subsidie dus veilig en regel de aanvraag zo snel mogelijk na het aangaan van de koop- of leaseovereenkomst. Let op! Je kunt de subsidie toekenning opnemen als ontbindende voorwaarde. RVO houdt op de website bij wat de beschikbare subsidie is.

Schaf je de auto in privé of zakelijk aan?

Ben je voornemens een (elektrische) auto aan te schaffen? Overweeg dan ook of de SEPP subsidie opweegt tegen de aanschaf via de onderneming. Voor de onderneming zijn er ook subsidies beschikbaar als je kiest voor een emissieloos model. Onderzoek hoe je de auto het voordeligste aan kan schaffen.

Heb je vragen over de regeling? Neem dan contact op met Patrick Voorn via PatrickVoorn@JAN.nl of 088 – 220 2274

Dit artikel is op 7 februari 2022 voor het laatst gewijzigd.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.