square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Auto uitlaat met blad

JAN©

Elektrisch rijden vanaf 2022? Vraag dan de SEPP aan

Wanneer je als elektrische rijder in 2022 een gebruikte of nieuwe personenauto hebt aangeschaft of leaset dan kun je gebruik maken van de SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren). Echter, er zijn meerdere opties. Wat is voor jou de voordeligste keuze?

De SEPP

De SEPP is een regeling die moet stimuleren dat we op de weg minder CO2 uitstoten. Bij de aanschaf van een gebruikte elektrische auto kun je in aanmerking komen voor € 2.000 subsidie, kies je voor een nieuw exemplaar dan is dit bedrag zelfs € 3.350.

Auto aangeschaft

De SEPP is een regeling voor particulieren. De regeling loopt van 1 juli 2020 t/m 31 december 2024. Jaarlijks wordt er een budget beschikbaar gesteld. De ervaring leert dat de subsidie pot ondanks de behoorlijke bedragen snel de bodem bereikt. Voor 2022 is er voor nieuwe elektrische auto’s 71 miljoen beschikbaar gesteld en voor gebruikte auto’s 20,4 miljoen. Het budget voor gebruikte en nieuwe auto’s was halverwege het jaar reeds vergeven.
Vanaf 2023 is er weer een nieuw budget beschikbaar. Als je de komende maanden een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto wil aanschaffen én beroep wilt doen op de SEPP dan zou je met de aankoop moeten wachten tot 2023. Overeenkomsten die zijn afgesloten op of na 1 januari 2023 komen in aanmerking voor subsidie.

De voorwaarden

Je komt in aanmerking voor de SEPP in 2022 als je voldoet aan de voorwaarden.
Zo moet het gaan om een personenauto (RDW-voertuigcategorie M) die 100% elektrisch is, een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer én de (oorspronkelijke) catalogusprijs moet tussen de € 12.000 en € 45.000 bedragen. De overeenkomst moet op naam staan van de aanvrager en dus echt in 2022 zijn afgesloten.

Tip!

De auto hoeft nog niet op naam te staan op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Stel je subsidie dus veilig en regel de aanvraag zo snel mogelijk na het aangaan van de koop- of leaseovereenkomst. Let op! Je kunt de subsidie toekenning opnemen als ontbindende voorwaarde. RVO houdt op de website bij wat de beschikbare subsidie is.

Schaf je de auto in privé of zakelijk aan?

Ben je voornemens een (elektrische) auto aan te schaffen? Overweeg dan ook of de SEPP subsidie opweegt tegen de aanschaf via de onderneming. Voor de onderneming zijn er ook subsidies beschikbaar als je kiest voor een emissieloos model. Onderzoek hoe je de auto het voordeligste aan kan schaffen.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl

Dit artikel is op 11 juli 2022 voor het laatst gewijzigd.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.