square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Investeren in bedrijfsgebouwen en verhuurde woningen

JAN©

Investeren in bedrijfsgebouwen en verhuurde woningen

Investeren in verduurzaming? Subsidies kunnen hierbij ondersteunen, denk bijvoorbeeld aan de ISDE. Dit is een subsidie die het investeren in de verduurzaming van gebouwen stimuleert. De ISDE kent een zakelijk deel en een particulier deel. Dit artikel gaat over het zakelijke deel.

ISDE, zakelijke gebruikers

Ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan energiebesparing van het bedrijfsgebouw of eigenaren die een woning verhuren, kunnen in aanmerking komen voor de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing zakelijke gebruikers. Afgekort: ISDE zakelijk. Als zakelijke gebruiker kom je in aanmerking als je investeert in zaken zoals een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet, kleinschalige windturbine en/of zonnepanelen.

Budget

De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Voor investeringen in o.a. isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen is er voor 2023 350 miljoen beschikbaar gesteld. Als het budget op is, dan is er geen mogelijkheid meer om dit jaar de subsidie aan te vragen.

Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers subsidie aan te vragen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Deze extra subsidie is alleen nog in 2023 aan te vragen, er is hiervoor 30 miljoen euro beschikbaar geteld.

Ben jij voornemens om investeringen te doen die bijdragen aan verduurzaming? Bepaal dan wat voor jou de juiste investering is en vraag budget aan. Als je benieuwd bent of isolatie zinvol is, raden wij je aan om een energie adviseur in te schakelen.
Voordat je tot investeren overgaat: Neem contact met ons op, wij kijken graag naar het gehele financiële plaatje, de beschikbare investeringsaftrekken én overige subsidies!

Vereniging van Eigenaars (VvE)

Subsidie aan VvE’s voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten is per januari 2023 overgebracht naar een andere regeling, de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog wel terecht bij ISDE.

Het voordeel

Voor de ISDE zakelijk zijn er vier rubrieken: warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en kleinschalige windturbine. Voor elke rubriek geldt een aparte maximale subsidie:

 • Kleinschalige windturbine: maximaal € 66 per m2 rotoroppervlak.
 • Warmtepomp: afhankelijk van het model
 • Zonneboiler: afhankelijk van het model
 • Zonnepanelen: hiervoor geldt een subsidiebedrag van € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Voorwaarden voor ISDE zakelijke gebruikers

Voor alle rubrieken gelden een aantal overkoepelende voorwaarden:

 • Je beschikt over een KVK-nummer, tenzij je als zakelijke verhuurder een pand of woning verhuurt en je investeert in een warmtepomp en/of zonneboiler.
 • De subsidie moet aangevraagd worden voordat de koopovereenkomst wordt gesloten.
 • Installatie vindt in Nederland plaats.                    
 • De investering wordt in gebruik genomen binnen een periode van 24 maanden nadat door RVO is besloten op de subsidieaanvraag.    
 • Een bouwinstallatiebedrijf installeert de investering en dat moet je kunnen aantonen doormiddel van een factuur en een betaalbewijs. Wil je in aanmerking komen voor de subsidie dan is het niet mogelijk om de investering zelf te installeren.
 • De investering wordt niet verkocht binnen een periode van 1 jaar na installatie.
 • Recht op ISDE vervalt ook als een andere subsidie is verkregen voor de investering. Let dus op, in het geval er meer subsidies mogelijk zijn, dat van tevoren wordt uitgezocht welke subsidie het meeste oplevert!
  Er is ook geen samenloop mogelijk met energie investeringsaftrek (EIA) en/of Milieu-investeringsaftrek (MIA), maar vergeet ook niet te kijken naar eventuele gemeentelijke subsidies.
 • Per rubriek gelden er ook nog specifieke voorwaarden.

Conclusie

ISDE zakelijk is een mooie subsidie om de kosten voor verduurzaming van het bedrijfspand of de verhuurde woning te drukken. Zeker ook wanneer je een kantoorpand hebt dat nog niet aan energielabel C voldoet!
Let op! Voor de ISDE is de timing heel belangrijk, de subsidie moet aangevraagd worden voordat de koopovereenkomst wordt gesloten. Je hebt vervolgens 24 maanden de tijd om de maatregelen uit te voeren.

Is de ISDE de voordeligste optie?

JAN© adviseert om niet stil te zitten en vooral contact op te nemen wanneer je van plan bent om te verduurzamen. Wij bekijken de investeringen graag in een breder geheel, door ook te kijken naar investeringsaftrekken en overige subsidies. De ISDE is heel aantrekkelijk, echter het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld de EIA in jouw situatie beter uitpakt. Vragen? Neem contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl of 088-2202301.

Dit artikel is voor het laatst gewijzigd d.d. 26 september 2023

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.