square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Tel af met JAN© naar een fiscaal vriendelijk nieuwjaar!

JAN©

Tel af met JAN© naar een fiscaal vriendelijk nieuwjaar!

JAN© telt af naar een fiscaal vriendelijk nieuwjaar! Traditiegetrouw presenteert JAN© in deze periode zijn Eindejaarstips. Ga aan de slag met deze tips en behaal profijt. Je hebt nog een aantal weken om voordeel te realiseren. Benut de tijd goed, het doorvoeren van maatregelen heeft tijd nodig!

10!  We trappen af met goed nieuws: Je bent 20 jaar jonger geworden, maak er gebruik van!

Deze tekst doet misschien de wenkbrauwen fronsen, maar het is echt waar: Fiscaal gezien ben je er jonger op geworden! Dat komt doordat de Wet toekomst pensioenen meer mogelijkheden biedt om te sparen voor later, via een lijfrenteproduct. Een voorbeeld: Je had € 100.000 aan salaris. Dan kon je ca. € 10.000 sparen dat is nu € 25.000. Dat komt er dus op neer dat je veel meer tijd hebt gekregen om te sparen voor de oude dag. Oftewel: Je fiscale leeftijd is 35 i.p.v. 55 jaar!

Bijkomend voordeel: als je voor het einde van het jaar een deel van je spaargeld in een lijfrenteproduct (of bankspaarproduct) stort bespaar je hiermee box 3 belasting. Zeker als je je voorlopige teruggaaf na 1 januari a.s. aanvraagt.

Meer weten? Mark Hilarius pensioenadviseur en financieel planner bij JAN© vertelt je er graag alles over. Lees zijn artikel ‘Meer sparen voor later’ en neem contact op via 088-2202330 of MarkHilarius@JAN.nl

9! Gift via de B.V.? Doe dit dan in 2023

Tot 2024 zijn giften door een B.V. aan een ANBI voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar tot een maximum van 50% van de winst en maximaal € 100.000 per jaar. Overige giften zijn niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting en kunnen als belast inkomen in box 2 worden aangemerkt.
Via het Belastingplan is voorgesteld om de giftenaftrek voor een B.V. vanaf 2024 te laten vervallen.
Dit voorstel wordt mogelijk teruggedraaid. Ben je echter voornemens om namens je B.V. in de komende jaren giften aan een ANBI te doen en wil je zeker weten dat je nog gebruik kunt maken van de giftenaftrek? Dan kun je overwegen om nog in 2023 een grote gift te doen, zodat je zeker weet dat je nog gebruik kunt maken van de huidige regeling, mits voldaan aan de voorwaarden.

8! Excessief lenen: Maak de meest voordelige keuze.

Vanaf 2023 kun je als DGA maximaal € 700.000 lenen van de eigen B.V. zonder dat dit gevolgen heeft. Leen je meer? Dan betaal je belasting. Het eerste toetsmoment voor de hoogte van de schuld is 31 december 2023. Tot het einde van het jaar heb je dus de tijd om de hoogte van de schuld aan te pakken. Is de schuld op het toetsmoment hoger dan € 700.000 dan krijg je te maken met een heffing in box 2 (26,9% in 2023), waarbij wordt gedaan alsof er sprake is van een dividenduitkering.
De schuld voor de eigen woning is uitgezonderd bij deze regeling en wordt dus niet meegenomen. Voor eigen woning leningen vanaf 2023 is er een hypotheekakte nodig.
Let op! Vanaf 2024 gaat de grens waarschijnlijk naar € 500.000.

Heb jij een te hoge schuld aan de B.V.? Neem dan nog dit jaar contact op met je adviseur om te laten beoordelen wat voor jou de beste optie is. Meer over deze regeling lees je in ons artikel beperking lenen bij de eigen B.V.

7! Verdeel de winst verstandig. Plan de vennootschapsbelasting!

Bekijk of het verstandig is je huidige structuur aan te houden óf dat het mogelijk is om e.e.a. slimmer in te richten:

De fiscale eenheid
Wanneer meerdere B.V.’s die voor de heffing van vennootschapsbelasting zijn opgenomen in een fiscale eenheid, is het raadzaam te bekijken of dit nog steeds een goed idee is. De vennootschapsbelasting kent twee tariefschijven. In 2024 gelden dezelfde tarieven als in 2023. Een winst tot € 200.000 is belast tegen 19% in de eerste schijf en het meerder wordt belast tegen 25,8%. Bekijk elk jaar op nieuw wat je winstverwachtingen zijn. Waar een fiscale eenheid vorig jaar nog interessant kon zijn, is het wellicht nu verstandiger om deze te verbreken omdat je naar verwachting meer winst maakt en in de hoogste schijf terecht komt. Verbreek dan de fiscale eenheid zodat de B.V.’s ieder over de eerste € 200.000 winst belasting betaald in de eerste schijf.

Splitsing van activiteiten
Stel, je hebt één B.V. met daarin verschillende activiteiten, dan kan het verstandig zijn om bepaalde (zelfstandige) activiteiten onder te brengen in een tweede B.V., waardoor de winst verdeeld wordt over de twee B.V.’s. Hierdoor kun je tweemaal gebruik maken van het lage tarief van 19% in 2024.

Nieuwe activiteiten onderbrengen in nieuwe B.V.
Wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten kan het handig zijn deze gelijk onder te brengen in een aparte projectvennootschap om gebruik te maken van het tarief voordeel. Ben je vernieuwend bezig? Dan is het ook overzichtelijk voor de toepassing van de eventuele WBSO en de innovatiebox.

Onderlinge doorbelasting
Controleer verder of de onderlinge doorbelasting nog klopt, denk hierbij aan de huur van het pand of een wijziging van de management fee. Het is zeer zeker het onderzoeken waard!

6! Dividend uitkeren? Kijk naar je plannen en op welk moment je het beste kunt uitkeren

Ben je van plan om dividend uit te keren? Bekijk dan goed wanneer je dat wilt doen. In 2023 betaal je in totaal 26,9% belasting over de dividenduitkering. Vanaf 2024 betaal je echter 24,5% over de eerste € 67.000 en over het meerdere waarschijnlijk 33%.
Heb je een fiscaal partner dan kun je bij de aangifte inkomstenbelasting tweemaal het lage tarief benutten, door zelf € 67.000 aan te geven en € 67.000 toe te delen aan jouw partner. In totaal kun je dan € 134.000 dividend uitkeren tegen 24,5%. Het is dus voordeliger om hoge dividenduitkeringen nog in 2023 te doen. 

In verband met de wet excessief lenen mag je per 31 december 2023 maximaal € 700.000 lenen van de eigen B.V. (m.u.v. de eigen woningschuld). Deze grens wordt mogelijk verlaagd naar
€ 500.000, deze wijziging is waarschijnlijk van kracht per 2024. Tegelijkertijd zijn schulden minder waard in box 3. Kijk dus ook goed naar je rekening courant stand bij het plannen van je dividenduitkering.

Let op! Er moet voordat er een dividenduitkering wordt gedaan altijd een uitkeringstoets plaatsvinden. Zo wordt er beoordeeld of de dividenduitkering de B.V. niet in de problemen brengt, daarnaast geldt er mogelijk door ontvangen Coronasteun nog een dividendklem.

5! Doe nog voor het einde van het jaar een schenking (aan je kinderen)

Algemeen:
Ondanks dat de schenkingsmogelijkheden de afgelopen jaren beperkter zijn geworden kan er met schenken toch wel schenk- of erfbelasting worden bespaard. En uiteraard zorgt het weer voor een verlaging van je box 3 belasting. Dit zijn de mogelijkheden:

De algemene jaarlijkse schenkingsvrijstelling:
In 2023 mag je als ouder aan je kind € 6.035 schenken. Schenk je aan een ander dan is de vrijstelling € 2.418.

De eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling:
Wanneer je kind tussen de 18 en 40 jaar is (of de partner van je kind tussen de 18 en 40 jaar is) kun je eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling. Er gelden voor de eenmalig verhoogde vrijstelling altijd voorwaarden. Voor de eigen woning mag er € 28.947 geschonken worden door ouders aan een kind, maar ook door een derde.
Voor een dure studie mag je € 60.298 schenken aan je kinderen. En wil je dat je kind zelf kan beslissen waar de schenking voor gebruikt wordt? Dan kun je eenmalig € 28.947 schenken.

De jubelton
Heb je om je flexibiliteit te behouden vorig jaar bijvoorbeeld € 10.000 geschonken aan je kind om deze later aan te vullen en nog gebruik te maken van de jubelton? Dan heb je nog tot het einde van jaar de schenking aan te vullen tot € 106.671, en jouw kind de tijd tot en met 2024 om de woning te kopen. Let op de ontbindende voorwaarde:

Wordt de schenking uiteindelijk niet aan de eigen woning besteed, dan wordt de schenking teruggedraaid. Of alsnog belast indien de ontbindende voorwaarde niet wordt toegepast.

4! Beoordeel je DGA-salaris

De salarissen stijgen over het algemeen. Gezien de wijzigingen op het gebied van het gebruikelijk loon moet het salaris van de DGA ook onder de loep worden genomen. Per 2023 is namelijk de doelmatigheidsmarge vervallen. In 2022 was het salaris van veel DGA’s 75% van het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking (van een derde binnen de branche waarmee de functie van de DGA vergeleken kan worden). Vanaf 2023 moet dit 100% zijn. Zorg ervoor dat je de aanpassing doorvoert, de fiscus zal hier namelijk zeker op controleren.

Je hebt nog tot eind 2023 de tijd om het salaris aan te passen. Deze wijziging is het ideale moment om de gehele fiscale positie weer eens onder de loep te nemen. En te kijken naar salaris versus het dividendbeleid en de auto van de zaak.

3! Beloon je werknemers

Er is nog steeds sprake van een krappe arbeidsmarkt, de vraag naar goede mensen groot. Hoe ga jij als werkgever jouw goede werknemers belonen en behouden? Naast het verhogen van het salaris zijn er tal van opties, een aantal voorbeelden:

 • De vrije ruimte binnen de werkkostenregeling is in 2023 over het fiscale loon tot en met
  € 400.000 3,0%. Over het meerdere 1,18%. Vanaf 2024 is de ruimte een stuk beperkter over de eerste € 400.000 is het dan nog slechts 1,92%. De vrije ruimte boven de € 400.000 blijft op 1,18%. Heb je nog ruimte? Verras je medewerkers en benut deze ruimte!
 • De elektrische fiets! Het is een milieuvriendelijk vervoersmiddel, zorgt voor meer beweging van de werknemer en is tevens een prachtig cadeau. De fiets is fiscaal vriendelijk te verstrekken, de medewerker betaalt hiervoor alleen een bijtelling voor het privégebruik van 7% van de waarde (consumentenadviesprijs) van de fiets. Dit betekent dat de medewerker voor nog geen tientje netto per maand een heerlijke fiets van de zaak rijdt. Het tientje kan uiteraard nog, onder de werkkostenregeling, worden gecompenseerd waardoor de medewerker geheel gratis op de fiets kan stappen!
 • Jouw grootste goed zijn veelal je werknemers. Voor werknemers met kinderen zijn dat uiteraard de kinderen. Hoe mooi is het als jij jouw werknemer aan je kunt binden door te zorgen voor de studie van zijn/haar kinderen. Door deze vliegende start heeft de volgende generatie straks een voorsprong op de arbeidsmarkt én de woningmarkt. En dit kan fiscaal vriendelijk! Een mooier cadeau kun je een werknemer met kinderen niet schenken!
 • Medewerkers belonen én tevens een start maken met bedrijfsopvolging? Denk dan eens aan het overdragen van participaties. Let hierbij wel goed op de fiscale aspecten.
 • Je hebt als werkgever de mogelijkheid om aandelenopties te verstrekken aan je werknemers. Tegenwoordig mag de heffing plaatsvinden op het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn. De gedachte is dat er dan geld aanwezig is om de belasting mee te  voldoen.

2! Bespaar box 3 belasting

De wijzigingen in box 3 zorgen ervoor dat je vanaf 2023 meer belasting gaat betalen over je overige bezittingen (alle bezittingen in box 3 op spaargeld na) en je schulden niet meer geheel meegeteld worden. Wil je box 3 belasting besparen? Overweeg dan bijvoorbeeld de volgende opties:

 • Investeren vanuit Box 3 of uit de B.V.? Gezien de nieuwe regels is het sneller voordelig om dit vanuit de B.V. te doen. Laat dit doorrekenen en zorg ervoor dat je ruim voor 1 januari 2024 je keuze maakt en regelt dat dit wordt opgevolgd.
 • Je bezittingen en schulden onder te brengen in een (nieuwe) B.V.
 • Het vooruit betalen van rekeningen, denk aan het vooruitbetalen van de hypotheekrente (max. 6  maanden i.v.m. de renteaftrek) en het vooruitbetalen van belastingaanslagen en de
  zorgverzekering.
 • Affiniteit met beleggen en box 3 heffing besparen? Overweeg groene beleggingen, de vrijstelling van ruim € 130.000 (bij fiscaal partners) blijft in 2024 bestaan. Update: Het voorstel is om de vrijstelling per 2025 te verlagen naar € 30.000.
 • Of juist voornemens om aandelen te verkopen? Overweeg dan om dit voor 1 januari 2024 te doen aangezien spaargeld minder zwaar wordt belast dan overige bezittingen zoals een aandelenportefeuille.
  Let op de voorwaarden hierbij.
 • Los per jaar 10% hypothecaire lening af (of het maximale percentage dat bij jouw financiering boetevrij afgelost mag worden).
 • Uiteraard is schenken ook een mogelijkheid om je box 3 heffing te verminderen. Zie hiervoor tip 5.

Het is van belang dat je na laat rekenen wat de voordeligste optie is. Bekijk zaken zorgvuldig zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan!

1! Energie zuinig investeren? Benut de subsidiemogelijkheden en investeringsregelingen

Vanaf 2024 wordt de Energie investeringsaftrek verlaagd van 45,5% naar 40% volgend jaar. Als je voornemens bent te investeren, investeer dan dit jaar. Dan heb je een iets grotere aftrek.
Maar bekijk voordat je gaat investeren eens rustig de diverse mogelijkheden. JAN© kijkt graag met je mee om te kijken hoe jij optimaal gebruik kunt maken van een subsidie als de ISDE zakelijk of van regelingen als de KIA, MIA, Vamil. Ook in het totaal plaatje van de komende investeringen voor jouw onderneming.
Bekijk de mogelijkheden zeker als je een kantoorpand hebt dat nog niet voldoet aan energielabel C!
Thuis de boel verduurzamen en/of isoleren? Denk dan ook aan de subsidiemogelijkheden als de ISDE voor particulieren.


Met deze bovenstaande tips kun je belasting besparen, maar belastingbesparende maatregelen staan niet op zich.

Een actie als het vooruit betalen van de hypotheekrente kan zorgen voor de verlaging van de box 3 heffing, zorgt voor een hogere aftrekpost en dat zorgt weer voor een lager toetsingsinkomen waardoor je meer kinderopvangtoeslag ontvangt.

Laat je gehele fiscale positie eens beoordelen om te kijken of jouw situatie fiscaal optimaal is óf dat aanpassingen verstandig zijn.

Wel zo’n gerust idee om het nieuwe jaar in te luiden in de wetenschap dat je geen euro laat liggen!

JAN© wenst jou en je naasten een voorspoedig najaar én hele fijne feestdagen toe!

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl  of Dave de Heiden via DavedeHeiden@JAN.nl.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 30-10-2023. De Tweede Kamer heeft de Belastingplannen voor 2024 aangenomen, maar er zijn wel behoorlijk wat wijzigingen voorgesteld. De wijzigingen zijn reeds verwerkt in deze tips. Let op! De Eerste Kamer moet de plannen nog aannemen.

Gerelateerde artikelen

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Disclaimer

De uitkomst van de JAN© Waarderingstool is geen specifieke waardebepaling, maar een eerste indicatie. JAN© heeft geen zelfstandige beoordeling gemaakt van de onderneming. JAN© geeft geen garantie en aanvaardt geen aansprakelijkheid inzake getrouwheid of volledigheid van de informatie die in deze waarderingstool zijn opgenomen. Deze waardebepaling is uitsluitend bedoeld voor overleg tussen JAN© en de aanvrager en kan niet worden gezien als een aanbeveling om de onderneming te (ver)kopen tegen de rekenkundige uitkomst van de waarderingstool, noch als een garantie van JAN© dat de onderneming ge- of verkocht kan worden tegen een prijs die overeenkomt met deze uitkomst. De waarde van een onderneming is niet objectief of eenduidig vast te stellen en per definitie ongelijk aan de prijs. De uiteindelijke prijs komt tot stand via onderhandelingen tussen koper en verkoper. Aan de uitkomsten kunnen geen rechten worden ontleend.

Vul de onderstaande gegevens in

EBITDA rekenhulp

Met deze rekenhulp bereken je jouw EBITDA. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met een branche-specifieke multiple. Op basis van deze gegevens ontvang je een indicatie van jouw bedrijfswaarde.