square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Maak jij regelmatig gebruik van ZZP’ers?

JAN©

Maak jij regelmatig gebruik van ZZP’ers?

De Belastingdienst gaat weer regelmatiger checken of het echt gaat om een ZZP’er in plaats van een werknemer. Er is aangekondigd dat er meer bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken gaan plaatsvinden.

Het doel van de controles

De Belastingdienst wil schijnzelfstandigheid actiever tegengaan. Op dit moment is nog sprake van een handhavingsmoratorium. Dat betekent dat de Belastingdienst alleen bij kwaadwillendheid correcties zal aanbrengen met terugwerkende kracht (max 5 jaar).
Als hiervan geen sprake is, dan kan de Belastingdienst aan jou aanwijzingen geven om de werkwijze aan te passen. Volg je deze aanwijzingen niet binnen een bepaalde gestelde termijn op, dan zal vanaf dat moment de fiscus correcties loonheffingen opleggen.

Wijzigingen per 1 januari 2025

Aangekondigd is om het handhavingsmoratorium op te heffen vanaf 1 januari 2025 of zoveel eerder als mogelijk is. Vanaf de datum van opheffing kan dan weer met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd.

Modelovereenkomsten Wet DBA

Je kunt hier nu al vast op inspelen door gebruik te maken van de Modelovereenkomsten Wet DBA. Deze vind je op de website van de Belastingdienst. Let ook op de geldigheidsduur van al gebruikte modellen Wet DBA. De geldigheid is namelijk in de tijd beperkt. Zorg er ook voor dat je in de praktijk werkt overeenkomstig de geldige geel gearceerde bepalingen in de modelovereenkomst.
Als je dat doet, dan kun je een eventueel onderzoek van de Belastingdienst naar schijnzelfstandigheid met vertrouwen tegemoet zien!

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.