square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Investeringen en energiebesparing voor de eigen woning

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In het licht van de huidige energieprijzen kan het verduurzamen van de eigen woning zich snel terugverdienen. Toch gaat het vaak om veel geld dat geïnvesteerd moet worden. Het is daarom goed om te weten wat een subsidie als de ISDE aan kosten kan compenseren. De ISDE kent een zakelijk deel en een particulier deel. Dit artikel gaat over het particuliere deel.

ISDE

Eigenaren van woningen kunnen in aanmerking komen voor subsidie op duurzame energie investeringen en energiebesparing voor de eigen woning. Afgekort: ISDE. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als je investeert in zaken als een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vervangen ramen en kozijnen met HR++ glas.

Budget

Er is voor de ISDE € 124 miljoen budget vrijgemaakt voor 2021. Als het budget op is, dan is er geen mogelijkheid meer om dit jaar de subsidie aan te vragen. Op 15 oktober jl. was er nog 62,3 miljoen euro beschikbaar voor particuliere aanvragen. Gezien de huidige energieprijzen zou het goed kunnen zijn dat in het laatste kwartaal van dit jaar een aanzienlijk beroep op het budget wordt gedaan. Als je benieuwd bent of isolatie zinvol is raden wij daarom aan om niet stil te zitten en snel een energie adviseur in te schakelen!

Voorwaarden

Per energie-investeringsmaatregel gelden aparte voorwaarden waaraan voldaan moet worden. RVO heeft deze voorwaarden gecategoriseerd onder de volgende vier rubrieken:

  • Aansluiting op een warmtenet           
  • Isolatiemaatregelen
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler

Voor isolatiemaatregelen geldt bijvoorbeeld dat er ten minste 2 isolerende acties uitgezet dienen te worden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Denk aan bijvoorbeeld het uit laten voeren van spouwmuurisolatie alsook dakisolatie. Het vervangen van 2 of meer ramen met HR ++ glas wordt helaas gezien als 1 maatregel.

Alle investeringen moeten binnen 12 maanden na uitvoering aangemeld worden.
Verder is het goed om te weten dat een erkend installatiebedrijf het werk dient uit te voeren, ook als je zelf voldoende handig bent.

Vanuit gemeente worden er soms ook subsidies verstrekt voor verduurzaming. Als er al een andere subsidie wordt ontvangen, er ook geen recht meer is op ISDE. Beoordeel vooraf met welke subsidie de grootste compensatie wordt gerealiseerd.

RVO heeft voor de ISDE een prettige rekentool voor opgezet. Om dit artikel verder leesbaar te houden verwijzen we naar de website van RVO waar alle (technische) voorwaarden te vinden zijn.

Het voordeel

Om de situatie levendig te houden illustreren wij graag een voorbeeld. Jeannette zit al enige tijd na te denken over het isoleren van haar woning. Het is een karakteristiek jaren 30 huis en het energielabel is E. Door de hoge energieprijzen besluit zij om het dak en de spouwmuren te isoleren.

In totaal gaat het om 35m2 dakisolatie en ca. 100m2 spouwmuurisolatie. De totale kosten komen uit op € 5.500. € 2.000 voor de muren en € 3.500 voor het dak.
Voor dakisolatie biedt de ISDE € 20 subsidie per m2.
Voor spouwmuren geldt een subsidie van € 5 per m2.
In totaal ontvangt zij aan subsidie € 20 x 35 + € 5 x 100 = € 1.200. Na aftrek van de subsidie kost de isolatie dus netto € 4.300. Stel, dat Jeannette jaarlijks ca. € 700 minder kwijt is aan gas, dan is de terugverdientijd iets meer dan 6 jaar.

Financieren

Verduurzamen staat hoog op de agenda. Sommige hypotheekverstrekkers verstrekken zelfs een korting op de rente als het energielabel positief opschuift door de maatregelen!

Conclusie

Onderzoek of ISDE ook jou een fijne compensatie biedt in de kosten bij de verduurzaming van de eigen woning! Zeker nu de energieprijzen door het dak gaan, is het zinvol om hierover na te denken. Schakel een energie adviseur in om de mogelijkheden te verkennen. Wacht vooral niet te lang, het budget is beperkt en op is op!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.