square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Investeren in bedrijfsgebouwen en verhuurde woningen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De energieprijzen zijn fors gestegen. Alleen al om die reden kan het gunstig uitpakken om te investeren in verduurzaming. Dit gaat vaak gepaard met behoorlijke investeringen. Het is daarom fijn te weten dat subsidies hierbij kunnen ondersteunen, denk bijvoorbeeld aan de ISDE. Dit is een subsidie die het investeren in de verduurzaming van gebouwen stimuleert. De ISDE kent een zakelijk deel en een particulier deel. Dit artikel gaat over het zakelijke deel.

ISDE, zakelijke gebruikers

Ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan energiebesparing van het bedrijfsgebouw of eigenaren die een woning verhuren, kunnen in aanmerking komen voor de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing zakelijke gebruikers. Afgekort: ISDE zakelijk. Als zakelijke gebruiker kom je in aanmerking als je investeert in zaken zoals een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet, kleinschalige windturbine en/of zonnepanelen.

Budget

Voor deze maatregel is door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een budget vrijgemaakt van € 124 miljoen voor 2021. Als het budget op is, dan is er geen mogelijkheid meer om dit jaar de subsidie aan te vragen. Op 1 oktober resteerde er nog een budget van 62,3 miljoen euro voor de zakelijke en particuliere investeringen in isolatie, warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten.
Voor investeringen in windturbines en zonnepanelen was er een beschikbaar budget van € 40 miljoen. Hiervan resteerde op 1 oktober nog € 32,4 miljoen.
Gezien de huidige energieprijzen zou het goed kunnen zijn dat in het laatste kwartaal van dit jaar een aanzienlijk beroep op het budget wordt gedaan. Als je benieuwd bent of isolatie zinvol is, raden wij daarom aan om niet stil te zitten en snel een energie adviseur in te schakelen en daarnaast ons ook direct te informeren!

Voorwaarden voor ISDE

Per energie-investeringsmaatregel gelden aparte voorwaarden waaraan voldaan dient te worden. RVO heeft deze voorwaarden gecategoriseerd onder de volgende rubrieken:

 • Aansluiting op een warmtenet
 • Kleinschalige windturbine
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Zonnepanelen

Voor deze rubrieken gelden een aantal overkoepelende voorwaarden:

 • Je beschikt over een KVK-nummer, tenzij je als zakelijke verhuurder een pand of woning verhuurt en je investeert in een warmtepomp en/of zonneboiler.
 • De subsidie moet aangevraagd worden voordat de koopovereenkomst wordt gesloten.
 • Installatie vindt in Nederland plaats.                    
 • De investering wordt in gebruik genomen binnen een periode van 12 maanden nadat door RVO is besloten op de subsidieaanvraag.    
 • Een bouwinstallatiebedrijf installeert de investering en dat moet je kunnen aantonen doormiddel van een factuur en een betaalbewijs. Wil je in aanmerking komen voor de subsidie dan is het niet mogelijk om de investering zelf te installeren.
 • De investering wordt niet verkocht binnen een periode van 1 jaar na installatie.
 • Recht op ISDE vervalt ook als een andere subsidie is verkregen voor de investering. Let dus op, in het geval er meer subsidies mogelijk zijn, dat van tevoren wordt uitgezocht welke subsidie het meeste oplevert!
  Er is ook geen samenloop mogelijk met energie investeringsaftrek (EIA) en/of Milieu-investeringsaftrek (MIA), maar vergeet ook niet te kijken naar eventuele de gemeentelijke subsidies.
 • Per rubriek gelden er ook nog specifieke voorwaarden.

Het voordeel

Voor de ISDE zakelijk zijn er zogezegd vijf rubrieken. Voor elke rubriek geldt een aparte maximale subsidie:

Aansluiting op het warmtenet: De subsidie is afhankelijk van het vermogen van de aansluiting:
Bij maximaal 100 kW € 2.925
Vanaf 100 kW tot en met 400 kW € 12.334                 
Vanaf 400 kW € 21.906

Kleinschalige windturbine: maximaal € 66 per m2 rotoroppervlak.

Warmtepomp: afhankelijk van het model varieert de subsidie tussen € 500 en € 8.800.

Zonneboiler: afhankelijk van het model varieert de subsidie tussen de € 63 en € 2.691.

Zonnepanelen: hiervoor geldt een subsidiebedrag van € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Conclusie

ISDE zakelijk is een mooie subsidie om de kosten voor verduurzaming van het bedrijfspand of de verhuurde woning te drukken. Zeker ook wanneer je een kantoorpand hebt dat nog niet aan energielabel C voldoet!
JAN© adviseert om niet stil te zitten en vooral contact op te nemen  wanneer je van plan bent om te verduurzamen. Wij bekijken de investeringen graag in een breder geheel, door ook te kijken naar investeringsaftrekken en overige subsidies. De ISDE is heel aantrekkelijk, echter het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld de EIA in jouw situatie beter uitpakt.

Voor de ISDE is de timing heel belangrijk, de subsidie moet aangevraagd worden voordat de koopovereenkomst wordt gesloten.

Vragen? Neem contact op met Koen Horseling via KoenHorseling@JAN.nl of Patrick Voorn via PatrickVoorn@JAN.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.