square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
vermogen overdragen

JAN©

Samengesteld gezin? Pas je testament aan.

Het verdelen van een erfenis bij een samengesteld gezin gaat nog wel eens mis. Dat komt vaak doordat juridische regelingen ontbreken, zoals een testament.

Het samengestelde gezin komt niet voor in het wetboek.

De wet houdt geen rekening met samengestelde gezinnen. Daardoor kan het voorkomen dat je partner of de kinderen van je partner niet van je erven, terwijl dat misschien wel de bedoeling is. De keuze om wel of niet te trouwen kan ook grote gevolgen hebben voor de omvang en afwikkeling van de erfenis.

Blijven jouw eigen kinderen zonder erfenis achter?

Als je getrouwd bent met je nieuwe partner, gaat jouw erfenis naar je partner en daarna naar het kind van je partner. Jouw erfenis komt dan niet bij jouw kind terecht. Jouw kind is namelijk geen erfgenaam van je partner op grond van de wet. Dit zul je zelf moeten regelen. Een testament kan uitkomst bieden. Daarin kun je zelf jouw erfgenamen aanwijzen. Ook kun je regelen dat jouw erfenis niet via een omweg alsnog bij je ex-partner terechtkomt.

Blijf jij of je partner zonder woning achter?

Stel dat je intrekt in de koopwoning van je nieuwe partner. Jullie beleven prachtige jaren samen, maar op een onverwacht verdrietig moment overlijdt je partner. Wanneer er niets geregeld is gaat de woning naar de erfgenamen van je partner en kun je geen aanspraak maken op de woning.

Hoe zit het met de fiscale gevolgen?

Als een en ander niet goed geregeld is, kan dat ook fiscale gevolgen hebben. Door alles goed vast te leggen, kun je gebruik maken van de hoge vrijstelling en het lage tarief voor partners voor de erfbelasting. Daarmee valt een hoop erfbelasting te besparen.

Kortom, het is altijd een goed idee om je wensen vast te leggen in een testament. En zeker wanneer je deel uitmaakt van een samengesteld gezin! Zorg dat alles op papier goed geregeld is zodat je erfenis bij de juiste personen terechtkomt én niemand ongewenst op straat komt te staan.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Steven Bulteel, belastingadviseur en Estate planner bij JAN© via 088-2202322 of StevenBulteel@JAN.nl.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.