square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

De ZZP-er moet het zien te rooien

Dit artikel is geschreven naar de stand van zaken per juni 2019.
JAN© heeft de positie van de ZZP-er per juni 2020 samengevat in het artikel:

Hoe moet de ZZP-er de klus klaren? 

Minimumtarief

Om er o.a. voor zorgen dat de 8,6% van de ZZP-ers die nu een inkomen hebben van onder het bestaansminimum (bijstandsniveau) heeft het kabinet de aangekondigd dat er een minimumtarief van €16 per uur komt voor de zelfstandigen.De maatregel moet ingaan in 2021 en wordt nog nader uitgewerkt en wellicht aangepast. Zo is het  de vraag hoe er wordt gekeken naar de vertaling van stukloon naar uurloon zoals bij pakket- of maaltijdbezorgers. Ook zal uitgewerkt moeten worden hoe het minimumtarief gecontroleerd wordt door de overheid.

Meer bescherming voor flexwerker

De overheid wil de positie van tijdelijke werknemers (flexwerkers) versterken. Doel is om  flexwerkers sneller door te laten stromen naar een vaste baan. Dat maakt het verschil tussen hun positie en die van werknemers met een vast contract kleiner. De voorgestelde maatregelen met betrekking tot het minimumtarief moeten er ook voor zorgen dat werkgevers straks niet massaal laagbetaalde zzp-ers inzetten om het werk van de flexwerker over te nemen.

Meer vrijheid voor de goed betaalde zzp-er

Naast het bieden van bescherming door het stellen van een minimumtarief wil het kabinet ook meer vrijheid bieden aan de zzp-er die goed verdienen. Als je als zzp-er meer dan € 75 per uur rekent dan kun je kiezen voor een “zelfstandigen verklaring”.  Door deze verklaring te gebruiken worden er werkafspraken gemaakt met je opdrachtgevers en kan je gevrijwaard worden van naheffingen zoals de loonheffing. De zelfstandigen verklaring kan worden gebruikt bij een opdracht van maximaal een jaar en er is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.

Handhaving

Vanaf 1 juli 2018 is de Belastingdienst enigszins strenger gaan handhaven. Het gaat daarbij om situaties waarin de Belastingdienst kan bewijzen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking én opzettelijke schijnzelfstandigheid/uitbuiting, Deze maatregel wordt verlengd tot 1 januari 2021.

Het gaat hier om aangekondigde maatregelen hoe de wet er exact uit komt te zien moeten we afwachten en of de zzp-er uiteindelijk kan profiteren van een goede oogst valt dus nog te bezien.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Johan Bleij via JohanBleij@JAN.nl of 088-2202423.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.