square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Aandelen erven

JAN©

Wie erft de aandelen van de DGA?

Erfbelasting

Daarnaast sluit de wettelijke verdeling vaak niet aan bij de vrijstellingen voor ondernemingen in de erfbelasting en inkomstenbelasting. Daardoor is de kans groot dat je meer belasting moet betalen dan nodig is. Bij een onderneming met een waarde van € 1 miljoen moeten je erfgenamen maximaal 20% belasting betalen, dus € 200.000. Vaak kun je door het goed (en tijdig) te regelen ervoor zorgen dat je erfgenamen hierover helemaal geen erfbelasting hoeven te betalen.

Ook als je samen met iemand een bedrijf hebt (B.V., Vof) en een van jullie overlijdt, geldt het bovenstaande en neemt de partner (of de kinderen) van je compagnon zijn of haar plaats in.

Hoe kun je ervoor zorgen dat na overlijden de juiste opvolger het overneemt?

Je kunt je opvolging van tevoren regelen zoals jij dat wilt en afwijken van de verdeling die de wet voorschrijft. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst, een Vof-contract of een testament. Zo zorg je dat je bedrijf in de juiste handen terechtkomt. Je kunt dan gelijk regelen dat je erfgenamen niet teveel belasting betalen.

JAN© heeft zowel de juiste juridische als fiscale kennis in huis en helpt je graag!

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.