square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Echtscheiden of écht scheiden?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ze had het allemaal mis zien gaan bij haar vriendin Annemiek. Het verdriet van de scheiding, het gezeur om alimentatie en de gedwongen verhuizing. En hoe dat achteraf allemaal voorkomen had kunnen worden. Merel had besloten dat dat niet meer vrouwen moest overkomen en ging daarom lobbyen voor een wetswijziging.

 

Wetswijziging 2021

Het blijkt dat ze goed is in haar werk, want onlangs startte Minister Koolmees de internetconsultatie over het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021. Mede dankzij Merel is in het wetsvoorstel opgenomen dat partijen na een scheiding vanuit pensioen gezien niet langer afhankelijk zijn van elkaar. Het verdeelde pensioen wordt na de scheiding namelijk automatisch omgezet in een eigen recht op pensioen. Ex-partners zijn daardoor niet langer afhankelijk van de keuzes die de ander maakt. Ook hoeft pensioen niet langer maandelijks doorbetaald te worden.

Als deze standaard ‘conversie’ niet gewenst is, moeten de ex-partners dat binnen 6 maanden na de scheiding aan het pensioenfonds of de verzekeringsmaatschappij doorgeven.

Aandachtspunten

Merel staat echter niet achter alle onderdelen van het wetsvoorstel. Ze ziet namelijk een groot risico voor de minst verdienende partner met kinderen die afhankelijk is van alimentatie. Bij overlijden van meestverdienende partner stopt namelijk de alimentatie. En bij de standaard conversie komt het nabestaandenpensioen te vervallen. De minstverdienende partner blijft dan helemaal met lege handen achter. Iedereen die al iets over echtscheiding en pensioen in zijn huwelijkse voorwaarden opgenomen heeft moet ook opletten: Bij een wijziging van de wet, moeten waarschijnlijk de huwelijkse voorwaarden aangepast worden.

Merel is daarom blij dat er een internetconsultatie voor deze wet is. Op die manier kan ze nog invloed uitoefenen op het uiteindelijke wetsvoorstel. Invoering van de wet wordt namelijk pas in 2021 verwacht.

Vragen? Neem contact op met Bart van der Schaal, pensioenadviseur bij JAN©, via 088-2202409 of BartvanderSchaal@JAN.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.