square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Echtscheiden of écht scheiden?

Groot was dan ook haar aanvankelijke verbazing toen ze het onderzoek van Wijzeringeldzaken las. Ze bleek tot de 36% van de gevallen te behoren waarin bij de echtscheiding geen aandacht aan pensioen besteed was. Hoe was dat mogelijk? Ze had zich toch niet voor niets bij laten staan? Nu bleken er na al die jaren alsnog weer losse eindjes te zijn.

Tot haar vreugde las Annemiek dat ze op basis van de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding recht heeft op de helft van zijn opgebouwde ouderdomspensioen en het tot de echtscheiding opgebouwde nabestaandenpensioen. Een minderwaardigheidscomplex was tot nu toe namelijk het enige dat ze gekregen had voor het feit dat ze hem in staat gesteld had om carrière te maken. Zodra hij eindelijk directeur geworden was, had hij haar en de kinderen verlaten voor een veel jongere vrouw.

Haar vreugde sloeg echter vrij vlot om in irritatie. Voor de uitbetaling werd ze namelijk weer afhankelijk van hem. Net als in de periode dat ze zo vaak moest vragen of hij de alimentatie voor haar en de kinderen weer over wilde maken. De echtscheiding was niet binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder gemeld. Als gevolg daarvan keert de pensioenuitvoerder het gehele (netto) ouderdomspensioen aan hem uit. Vervolgens moet hij haar (bruto) deel aan haar doorstorten. Iedere maand weer.

Na wat langer zoeken kwam Annemiek er achter dat ze ook nog eens afhankelijk is van de keuzes die hij kan maken inzake zijn pensioen. Als hij de ingangsdatum van het pensioen uitstelt, gaat haar gedeelte ook pas later in.

Het deed Annemiek verdriet dat ze las dat het ook allemaal anders gekund had. Hadden ze bij de echtscheiding maar afspraken over het pensioen gemaakt. Dan had ze zijn pensioen tenminste om kunnen zetten in een eigen pensioen. Of ze had het tijdig bij de pensioenuitvoerder kunnen melden. Ze had zelfs afstand van het pensioen willen doen als ze daardoor met haar kinderen in het huis had kunnen blijven wonen…

Heb je vragen of wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met Mark Hilarius via MarkHilarius@JAN.nl.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.