square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Deadline Brexit komt dichterbij: heb je na 29 maart 2019 een tewerkstellingsvergunning nodig voor jouw Britse werknemer?

De gevolgen voor Britse werknemers die ten tijde van de Brexit in Nederland verblijven en werkzaam zijn, zullen waarschijnlijk –ook bij een Harde Brexit  – beperkt zijn, omdat Nederland  (in het geval van een Harde Brexit) heeft aangekondigd een overgangstermijn van 15 maanden (tot 1 juli 2020) te hanteren. Gedurende die 15 maanden zal de IND de ten tijde van de Brexit in Nederland verblijvende Britse werknemers uitnodigen om een verblijfsvergunning aan te vragen. Onderscheid moet daarbij worden gemaakt tussen Britse werknemers die langer dan 5 jaar in dienst zijn en werknemers die korter dan 5 jaar in dienst zijn.

Britten die langer dan 5 jaar rechtmatig in Nederland wonen kunnen in die overgangsperiode een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen, mits zij voldoen aan de verblijfsvoorwaarden die gelden voor EU-burgers. Zij hoeven hiervoor niet te voldoen aan het inburgeringsvereiste.

Britten die korter dan 5 jaar rechtmatig in Nederland verblijven, kunnen in die overgangsperiode een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd aanvragen, mits zij voldoen aan de verblijfsvoorwaarden die gelden voor EU-burgers die korter dan 5 jaar in de EU verblijven.

Met deze verblijfsvergunning behouden deze Britse burgers vrije toegang tot de arbeidsmarkt. Als werkgever heb je in dat geval geen tewerkstellingsvergunning nodig om deze werknemers in dienst te houden

Echter, als je na 29 maart 2019 nieuwe Britse werknemers wilt aannemen, zal je – zo als het er nu naar uitziet in het geval van een Harde Brexit- een reguliere vergunning voor verblijf en arbeid of een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen bij de IND. Het is daarbij belangrijk dat je aan alle voorwaarden die daarvoor gelden voldoet. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat je eerst actief werft voor een kandidaat binnen Nederland en de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Vind je geen geschikte kandidaat, dan mag je pas in het Verenigd Koninkrijk zoeken. Hierop zijn uitzonderingen voor specifieke situaties.

Je kunt dus – zoals het er nu naar uit ziet – niet zomaar meer een Britse werknemer aannemen ná 29 maart 2019.

Wil je nader advies over de gevolgen van de Brexit voor jouw Britse werknemers óf wil je – na 29 maart 2019 – een reguliere vergunning voor verblijf en arbeid of een tewerkstellingsvergunning aanvragen voor nieuwe Britse werknemers, dan kun je contact opnemen met een jurist van JAN©.

 

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.