Het is echt een populair onderwerp, niet alleen bij ondernemers maar ook in Politiek Den Haag: De BOR, oftewel de bedrijfsopvolgingsregeling. Onderzoeken, verbeteringen, aanpassingen…Wat gaat het worden en wat betekent dit voor jou als ondernemer?
De BOR, nog steeds hét onderwerp van gesprek
In mijn artikel van april 2021 schreef ik over het gegeven dat veel ondernemers die bij mij aanschuiven aan de spreektafel bezig zijn met het onderwerp bedrijfsoverdracht. En dat is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. Als belastingadviseur heb ik het dan uiteraard ook altijd over de BOR, de bedrijfsopvolgingsregeling. Ik realiseerde mij dat het tijd is voor een update, laten we samen kijken naar welke kaarten er liggen.
De BOR, de bedrijfsopvolgingsregeling, wat houdt het in?
Bedrijfsoverdracht komt in verschillende vormen: verkoop aan een derde, verkoop aan een medewerker, verkoop aan kinderen, maar ook schenken aan kinderen. Dit alles met het doel dat de onderneming zo goed mogelijk kan worden voortgezet. Het schenken aan kinderen kan met behulp van de BOR tegen zeer gunstige voorwaarden en daarom maken veel ondernemers hiervan gebruik.
De regeling bestaat uit twee delen: na een overname kan de claim over de te betalen inkomstenbelasting worden doorgeschoven en aanvullend is de overdracht vrijgesteld voor de schenk- en erfbelasting tot een bedrag van € 1.134.403 (2022). Is de onderneming meer waard dan is het meerdere voor 83% vrijgesteld. Oftewel, er wordt slechts 17% van het meerdere in de heffing betrokken. Het uiteindelijke bedrag dat aan erf- en schenkbelasting verschuldigd is mag in maximaal 10 jaar worden betaald, er moet echter wel rente worden betaald over het verschuldigde bedrag. Er moet wel altijd afstemming plaatvinden met de belastingdienst over het traject en de waarde van de onderneming.
Al met al een zeer gunstige regeling die zeker bij familiebedrijven veel wordt toegepast en vaak van belang is voor de continuïteit van de onderneming.
Een verbetering van de bedrijfsopvolgingsregeling?
In het Regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ is aangegeven dat de BOR wordt aangepast. De regeling zal worden aangepast om oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Hoe deze aanpassing eruit zal zien is op het moment van dit schrijven nog niet bekend. Het wachten is op dit moment op een evaluatie. Meer duidelijkheid over de toekomst van de BOR wordt met Prinsjesdag verwacht.
Wat betekent dit nu voor jou als ondernemer?
Of je nu een onderneming wilt overdragen of een onderneming wilt overnemen het toepassen van de BOR kan verschil maken. Daarbij geldt: We kennen de regeling zoals die nu van toepassing is. Als we kijken naar de kaarten die op tafel liggen dan zal de regeling naar verwachting niet ruimer worden. Je hebt momenteel een goede hand, verspeel deze niet en kom snel in actie! Heb je vragen over de bedrijfsopvolgingsregeling? Neem contact op met Steven Bulteel via StevenBulteel@JAN.nl