Menu 088 2202200

Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding? Vergeet niet te verrekenen!

linkedin share
Geplaatst 10-07-2019 14:27

Klaas en Monique zijn jong getrouwd. Op het moment van trouwen hadden zij weinig vermogen; een gezamenlijke bankrekening met een paar duizend euro erop en een oude auto. Klaas is een ondernemend type en met het oog op het starten van een onderneming in de toekomst, hebben Klaas en Monique huwelijkse voorwaarden op laten stellen.

 

Samen delen

Klaas en Monique wilden niet de onderneming maar wel het inkomen gelijk verdelen. Daarom hebben zij in de huwelijkse voorwaarden een ‘periodiek verrekenbeding’ opgenomen. Het inkomen dat zij beiden jaarlijks hebben gespaard, wordt 50-50 verdeeld.
Twintig jaar later hebben Klaas en Monique samen drie kinderen. Monique zorgt voor de kinderen en werkt daarnaast twee dagen per week in loondienst. De onderneming van Klaas is inmiddels flink gegroeid en schrijft mooie cijfers.

 

De onderneming van Klaas

Klaas stuit op het periodiek verrekenbeding, waar nog nooit iets mee gedaan is. Zijn adviseur geeft aan dat dit tot gevolg heeft dat bij scheiding of overlijden alsnog een gemeenschap van goederen ontstaat! Dat is nu juist wat Klaas en Monique wilden voorkomen; de onderneming van Klaas moest buiten de gemeenschap blijven.

 

De gevolgen

Kort daarna overlijdt Monique; zij heeft zelf geen vermogen opgebouwd. Het vermogen van Klaas zit in de onderneming. Kort gezegd betekent dit dat de helft van de waarde van de onderneming in de erfenis van Monique valt! De kinderen hebben hier wel oren naar. Bovendien komt de Belastingdienst langs om erfbelasting te heffen.

Een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden, waar je nooit iets mee gedaan hebt? Dat kan onverwachte en zeer ongewenste gevolgen hebben.

 

Voorkom dit en neem contact op met Steven Bulteel via StevenBulteel@jan.nl of 088 220 2322.

 


Lees ook onze gerelateerde onderwerpen:


Nieuws

 • (Zuur) appeltje voor de dorst?

  Het schenken of erven van een onderneming is een emotionele gebeurtenis, waarbij de bedrijfs- en familieharmonie vaak belangrijke factoren zijn. […] Lees verder »
 • De toegevoegde waarde van de EBITDA multiple

  In sommige gevallen wordt de ondernemingswaarde (‘EV’ ofwel ‘Enterprise Value’) gebaseerd op multiples. Multiples zijn vuistregels voor de berekening van […] Lees verder »
 • Zonder goed fundament, verzakt je huis!

  Als we de Nederlandse economie zien als ons huis, dan is het MKB het fundament. Uit het jaarlijkse onderzoek ‘Staat […] Lees verder »
 • Pensioenakkoord (nog) geen reden tot paniek!

  Sinds het pensioenakkoord zaaien verschillende partijen onrust onder werkgevers. Die onrust zit dan vooral in de voorspelde sterke toename van […] Lees verder »
 • (Levens)loop geen blauwtje

  Het leven loopt niet altijd zoals je gepland hebt. Toch kan het zeker de moeite lonen de opnames uit je […] Lees verder »
 • Wil je gebruik maken van de nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR) of juist niet?  Meld je aan of af vóór 20 november a.s.!

  Wil je je nog aanmelden of afmelden voor de nieuwe KOR vanaf 2020? Doe dat dan vóór 20 november a.s. […] Lees verder »
 • Begrip in Verplichtstellingsbesluit onduidelijk? BPF trekt aan het kortste eind

  Is het verplichtstellingsbesluit voldoende duidelijk dat de werkgever kon begrijpen dat zijn onderneming onder de werkingssfeer valt? Dat is volgens […] Lees verder »
 • Valt andere rechtspersoon toch onder verplichtstelling BPF?

  Deze vraag is voor de praktijk zeer relevant. Want de volgende constructie komen we in de praktijk regelmatig tegen: valt […] Lees verder »
 • Hanteer jij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd? Let op: de ketenregeling gaat veranderen!

  Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Dit houdt onder andere in dat de […] Lees verder »
 • Bespaar geld en wacht met afscheid nemen van oudere werknemer

  Heb je een oudere werknemer (50+) waarvan je het dienstverband wil beëindigen? Dan kan het voordelig zijn daarmee te wachten […] Lees verder »