square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Aranka Veen

JAN©

Voorkom dat je in ieder EU land aangifte moet doen en meld je voor 1 juli a.s. aan voor de OSS!

Bij verkopen (via webshops) of bepaalde diensten aan buitenlandse particuliere afnemers (of aan buitenlandse ondernemers zonder omzetbelastingnummer) binnen de EU, gaat er veel veranderen vanaf 1 juli 2021. Om te voorkomen dat je in ieder land aangifte omzetbelasting moet doen, kun je je deze maand nog aanmelden in Nederland voor de One Stop Shop (OSS).

Afstandsverkopen
Indien je nu goederen verkoopt (en zelf het vervoer regelt) naar particulieren in het buitenland, dan worden dit afstandsverkopen genoemd. Voor de omzetbelasting geldt nu nog per land een drempel. Blijf je onder die drempel dan ben je Nederlandse omzetbelasting verschuldigd over die verkopen. Kom je boven de drempel dan ben je omzetbelasting verschuldigd in het land van de afnemer. De drempel is per land verschillend. Zo is de drempel voor afstandsverkopen in België € 35.000 maar voor Italië € 100.000. Dit wordt vanaf 1 juli 2021 flink anders!

Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er geen drempel meer per land is maar een totale drempel van
€ 10.000. Blijft de totale omzet onder deze € 10.000 dan verandert er niets. Maar kom je boven de drempel dan moet je je per land gaan registreren en daar aangifte omzetbelasting indienen en afdragen. Dus stel, je verkoopt voor € 8.000 aan Belgische afnemers en voor € 5.000 aan Italiaanse afnemers. Onder de oude regeling bleef je beneden de drempel per land en moest je Nederlandse omzetbelasting in rekening brengen. Onder de nieuwe regeling kom je boven de drempel van € 10.000 en moet je in België en Italië registreren en omzetbelasting afdragen. Dat betekent flink wat extra (administratieve) rompslomp.

Ter voorkoming daarvan kun je je vóór 1 juli 2021 aanmelden voor het zogenoemde één loket systeem (OSS). Je kunt dan in Nederland (per kwartaal) één aangifte indienen en Nederland verdeelt de af te dragen omzetbelasting over de betreffende landen. Let op, je moet wel per land het tarief voor de omzetbelasting weten en de administratie zal hier op ingericht moeten worden!

Via de OSS kun je geen BTW terugvragen. Indien je dit wel wilt, is het mogelijk beter om je toch per land te registreren voor de omzetbelasting en geen gebruik te maken van de OSS.

E-herkenning
Om in aanmerking te komen voor de OSS moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Hiervoor heb je e-herkenning (niveau 3) nodig. Heb je dat nog niet, en wil je gebruik maken van de OSS, vraag dan zo snel mogelijk de e-herkenning aan. De aanvraag kunnen wij ook samen met jou verzorgen.

Diensten aan particulieren
Tot slot, niet alleen voor de genoemde afstandsverkopen kun je je aanmelden voor de OSS. Schilder je bijvoorbeeld huizen van Belgische particulieren dan ben je daarover Belgische omzetbelasting verschuldigd dan kun je ook gebruik maken van de OSS. En zo kan dat bijvoorbeeld ook gelden voor educatieve diensten of internationale verhuisdiensten aan buitenlandse particulieren.

Vragen over de OSS? Neem dan contact op met mij, Aranka Veen via ArankaVeen@JAN.nl  

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.