square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Scholing? Denk aan STAP-budget

Vanaf 2022 vervangt het STAP-budget (Subsidieregeling stimulering arbeidsmarktpositie) de scholingsaftrek via de aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 1 september start het volgende tijdvak. Het budget is snel vergeven dus wees er op tijd bij.

Hoe werkt het STAP-budget?

Het STAP-budget moet een groter publiek bereiken en daarmee de leercultuur bevorderen.
Sinds 1 maart 2022 kunnen werkenden én niet-werkenden een budget aanvragen voor opleiding en ontwikkeling via een site van het UWV.  DUO houdt een scholingsregister bij met goedgekeurde scholingsactiviteiten. Kwalificeert de opleiding of cursus? Dan kun je aanspraak maken op € 1.000.

Wat is het doel van het STAP-budget?

Mede door de technologische ontwikkelingen veranderen banen tegenwoordig snel. Banen verdwijnen, maar tegelijkertijd komen er nieuwe, andere banen bij. Door om- en bijscholing hoopt de overheid dat mensen gezond kunnen werken tot de AOW-leeftijd. Mensen met fysiek zware banen kunnen zo bijvoorbeeld ook makkelijker van baan wisselen is de gedachte.

Door het STAP-budget moeten jaarlijks minimaal 200.000 mensen een leer- en ontwikkelingsbudget kunnen ontvangen van maximaal € 1.000 (inclusief BTW). Het budget is te gebruiken voor opleidingen, cursussen en trainingen.

De aanvraag en de uitkering

Als cursist stuur je voor dat de scholing start een aanvraag via de website van het UWV in.
Wanneer het UWV de aanvraag heeft goedgekeurd dan betaalt het UWV een voorschot (van 100% van de tegemoetkoming) aan de opleider. Hierdoor hoef je als cursist het bedrag niet voor te financieren. Zijn de werkelijke kosten hoger dan € 1.000 dan betaal je die als cursist in principe zelf. Ook kan een werkgever de hogere kosten belastingvrij vergoeden.

Aanvragen en starten

Elke twee maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Indien het budget vergeven is dien je te wachten tot het volgende aanvraag tijdvak. De opleiding moet minimaal 4 weken na de aanvraag starten en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak, in het onderstaande schema zijn de data weergegeven:

Aanvraag tijdvak 1 september t/m 31 oktober 2022: startdatum in oktober, november, december 2022 of januari 2023.

Aanvraag tijdvak 1 november t/m 31 december 2022: startdatum december, januari, februari of maart 2023.

Heb je vragen over deze regeling? Mail naar Rosa Kromhout van der Meer via RosaKromhoutvanderMeer@JAN.nl

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.