square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
mannen van oud naar jong

JAN©

Scholing? Denk aan STAP-budget

Het STAP-budget (Subsidieregeling stimulering arbeidsmarktpositie) heeft de scholingsaftrek via de aangifte inkomstenbelasting vervangen. De subsidie wordt aangeboden in tijdvakken. De ervaring leert dat het budget elke keer snel vergeven is, dus wees er op tijd bij.

Hoe werkt het STAP-budget?

Het STAP-budget moet een groter publiek bereiken en daarmee de leercultuur bevorderen.
Werkenden én niet-werkenden kunnen een budget aanvragen voor opleiding en ontwikkeling via een site van het UWV.  DUO houdt een scholingsregister bij met goedgekeurde scholingsactiviteiten. Kwalificeert de opleiding of cursus? Dan kun je aanspraak maken op
€ 1.000. De regeling is enigszins aangepast om misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling terug te dringen. Er is vanaf februari 2023 een maximum van 300 toekenningen per opleiding, daarnaast mogen aanbieders geen snoepreisjes en cadeaus meer aanbieden. Vanaf mei 2023 wordt de definitie van scholing verder aangescherpt.

Wat is het doel van het STAP-budget?

Mede door de technologische ontwikkelingen veranderen banen tegenwoordig snel. Banen verdwijnen, maar tegelijkertijd komen er nieuwe, andere banen bij. Door om- en bijscholing hoopt de overheid dat mensen gezond kunnen werken tot de AOW-leeftijd. Mensen met fysiek zware banen kunnen zo bijvoorbeeld ook makkelijker van baan wisselen is de gedachte.

Door het STAP-budget moeten jaarlijks minimaal 200.000 mensen een leer- en ontwikkelingsbudget kunnen ontvangen van maximaal € 1.000 (inclusief BTW). Het budget is te gebruiken voor opleidingen, cursussen en trainingen.

Omdat ondanks de aanpassingen met de STAP-regeling niet het gewenste effect bereikt wordt zal deze na dit jaar niet meer beschikbaar worden gesteld. Hoe de leercultuur vanaf 2024 bevorderd zal worden is op dit moment nog niet bekend.

De aanvraag en de uitkering

Als cursist stuur je voor dat de scholing start een aanvraag via de website van het UWV in.
Wanneer het UWV de aanvraag heeft goedgekeurd dan betaalt het UWV een voorschot (van 100% van de tegemoetkoming) aan de opleider. Hierdoor hoef je als cursist het bedrag niet voor te financieren. Zijn de werkelijke kosten hoger dan € 1.000 dan betaal je die als cursist in principe zelf. Ook kan een werkgever de hogere kosten belastingvrij vergoeden.

Aanvragen en starten

Per twee maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Indien het budget vergeven is dien je te wachten tot het volgende aanvraag tijdvak. De opleiding moet minimaal 4 weken na de aanvraag starten en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. In het onderstaande schema zijn de data weergegeven:

Juli:
Vanaf 3 juli 2023 kun je een aanvraag doen voor opleidingen die starten vanaf 31 juli 2023 tot en met 30 november 2023.

September:
Vanaf 4 september 2023 kun je een aanvraag doen voor opleidingen die starten vanaf 2 oktober 2023 tot en met 31 januari 2024.

November:
En het laatste aanvraagtijdvak van 2023 start op 1 november 2023. Deze subsidiepot is voor opleidingen die starten vanaf 29 november 2023 tot en met op 31 maart 2024.

Heb je vragen over deze regeling? Mail naar Rosa Kromhout van der Meer via RosaKromhoutvanderMeer@JAN.nl

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 12 juni 2023.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.