square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Reiskosten- en thuiswerkvergoeding

JAN©

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding

Per 1 januari jl. is er een einde gekomen aan de goedkeuring voor het doorlopen van de vaste reiskostenvergoeding. Tot die tijd mochten vergoedingen ongewijzigd doorlopen bij een gewijzigd reispatroon gezien de coronacrisis. Ook voor andere vaste vergoedingen in het kader van reizen en ter dekking van kleine kosten was er een goedkeuring. Ik vertel je graag meer over hoe de vergoedingen nu toegepast moeten worden.

Vergoedingen opnieuw berekenen

Als werknemers een vaste vergoeding ontvangen zoals dit was voor de coronacrisis en er hebben wijzigingen plaatsgevonden  waarop de vergoedingen zijn gebaseerd, bijvoorbeeld door veel thuiswerken, moeten de onbelaste vergoedingen worden aangepast. Er mag alleen een reiskostenvergoeding worden gegeven voor de dagen dat er daadwerkelijk naar de werkplek wordt gereisd.  Als dit vaste dagen per week zijn mag hier wel een vaste vergoeding voor worden berekend.

De thuiswerkvergoeding

Wij zien echter dat veel werkgevers thuiswerken mogelijk willen blijven maken. Vanaf 1 januari 2022 mag er belastingvrij een thuiswerkvergoeding van maximaal € 2,00 per dag worden gegeven. Dit is ter compensatie van kosten als water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. Als er op vaste dagen thuis gewerkt wordt is het ook mogelijk een vast bedrag per maand te berekenen. Namelijk op basis van de daadwerkelijke thuiswerkdagen.  Het is niet mogelijk om voor een zelfde werkdag onbelast een reiskostenvergoeding én een thuiswerkvergoeding te geven. Er zal dus een keuze gemaakt moeten worden als het gaat om een deel van de dag thuiswerken en een deel op kantoor werken.

Mag het iets meer zijn?

Denk je nu € 2,00 is wat magertjes gezien de huidige energieprijzen en je vergoedt meer dan komt het overige deel ten laste van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling. Naast een thuiswerkvergoeding is het ook mogelijk om thuis een fijne thuiswerkplek te laten inrichten. Wanneer er voldaan wordt aan de voorwaarden kan er belastingvrij bijvoorbeeld een goede bureaustoel of bureau vergoed worden.

Wil jij meer weten over vergoedingen en verstrekkingen aan jouw werknemers? Neem dan contact met mij op via, RosaKromhoutvanderMeer@JAN.nl of 088-2202295.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.