square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Blaarpleisters bij rekening courant

Er staan in Nederland tezamen miljarden open op de rekening courant. En dat moet minder. Daarnaast levert aflossen van de rekening courant schuld een behoorlijke inkomstenbron op voor de belastingdienst. Alle reden dus voor de belastingdienst om van dit onderwerp een speerpunt voor 2020 te maken.

Waar zal de belastingdienst naar kijken?

Rente

De belastingdienst kijkt eerst naar de betaalde rente. Over een schuld betaal je rente. Dat fenomeen is een ieder wel bekend. De vraag die hier van belang is of er wel sprake is van een zakelijke rente. Dit is een grijs gebied en het lijkt wel alsof er steeds vaker een rookgordijn wordt opgetrokken door de belastingdienst. Van belang is dat deze rente goed wordt onderbouwd, zodat er wel rook is, maar geen vuur.

Aanvullend geldt wel nog dat als er sprake is van een kleine rekening courant – die het gehele jaar onder de € 17.500 – blijft er dan geen rente over moet worden berekend.

Hoogte van de schuld

De belastingdienst kijkt daarnaast extra kritisch naar de hoogte van een rekening courant schuld. De hoogte is onder meer afhankelijk van het salaris van de DGA, maar ook ander inkomen en eventueel gestelde zekerheden tellen bij deze toets mee.

Wat als de rekening courant onzakelijk is?

Als de belastingdienst van mening is dat de rente of de schuld onzakelijk is, dan zal zij stellen dat er sprake is van een dividenduitkering of er kan een aflossing op de rekening courant worden geëist. Dit kan leiden tot vervelende situaties met navorderingen en boetes.

Hoe oplossen?

Je kunt dit oplossen door de rekening courant (deels) af te lossen door middel van een dividenduitkering  tegen het huidige tarief van 25%. In 2020 wordt dit 26,25% en in 2021 26,90%.

Blijft het hierbij?

Nee, hier blijft het niet bij. Dit speerpunt is nog maar het begin van de aandacht voor de rekening courant. Aanvullend is namelijk aangekondigd dat in 2022 DGA’s nog meer op de blaren moeten zitten. Als de totale som van schulden van de DGA aan zijn eigen vennootschap meer dan € 500.000 bedraagt aan het einde van het jaar, wordt dat meerdere als fictieve dividenduitkering in aanmerking genomen.

Overigens geldt wel dat voor bestaande eigenwoningschulden aan de eigen vennootschap een overgangsmaatregel wordt getroffen.

 


Tip

Los nog in 2019 voordelig af!

Los je rekening courant af tot een bedrag waarop deze ten allen tijde afgelost zou kunnen worden.
En in ieder geval tot € 500.000 in de aankomende jaren. Aflossen kan nog in 2019 tegen 25%. Neem contact op met jouw adviseur voor het bespreken van de mogelijkheden.


Fijne feestdagen en speel niet met vuur!

 

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.