square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Belasting over huurinkomsten

JAN©

Wel of niet belasting betalen over huurinkomsten? De Hoge Raad heeft het laatste woord.

De casus in hoofdlijnen

Een echtpaar heeft in de tuin een tuinhuisje staan dat ze tijdelijk verhuren via Airbnb. Het tuinhuisje is onderdeel van de eigen woning en valt dus in box 1. Het echtpaar heeft de huurinkomsten niet opgenomen in de belastingaangifte, omdat zij van mening is dat deze inkomsten niet belast zijn. De inspecteur denkt hier anders over. Hij is van mening dat bij tijdelijke verhuur 70% van de huuropbrengst belast is in box 1. Volgens het echtpaar zou dit alleen het geval zijn als de gehele woning tijdelijk verhuurd wordt en niet wanneer het slechts om een deel gaat.

Zijn de huuropbrengsten wel of niet belast?

Zowel de Rechtbank als het Hof gingen met het echtpaar mee. De Hoge Raad oordeelde echter anders: het is de bedoeling van de wet zijn om tijdelijke verhuur van een hele woning gelijk te trekken met tijdelijke gedeeltelijke verhuur. Pech voor het echtpaar, want de Hoge Raad heeft altijd het laatste woord.

Wat betekent dit arrest?

Eigen woning bezitters die zo nu en dan tijdelijk hun (tuin)huis of een kamer verhuren – bijvoorbeeld via Airbnb – moeten over 70% van de huuropbrengsten belasting gaan betalen.
Vele verhuurders dachten dat deze huuropbrengsten belastingvrij zouden zijn. Zij krijgen dus nu onverwachts met belastingheffing te maken. Leuker kunnen we het niet maken!

Onbelaste verhuur helemaal niet meer mogelijk?

Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.

Overweeg jij een woning (tijdelijk) te gaan verhuren? Neem dan even contact op met Johan Bleij via JohanBleij@JAN.nl
Johan neemt graag de feitelijke situatie met je door, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.