square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Eerste hulp bij de onbetaalde factuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt een mooie klus afgerond, je factuur is verstuurd en de BTW is netjes afgedragen. Vervolgens wordt de factuur niet voldaan. Auw! Er is echter een pleister voor op de wond: vraag de BTW terug!

Factuur wordt niet betaald, wat nu?

Je zit er al lang op te wachten, de betaling van die ene factuur, maar het ziet er niet naar uit dat deze nog betaald wordt. Je kunt de btw terugvragen. Dit kun je doen zodra zeker is dat de vordering (gedeeltelijk) niet wordt betaald. Dit is in ieder geval uiterlijk 1 jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum. Is er geen betalingstermijn overeengekomen? Dan is dit 30 dagen na ontvangst van de factuur. 

Hoe vraag ik de btw terug?

Het bedrag van de teruggaaf verwerk je in de aangifte btw over het tijdvak waarin de oninbaarheid is ontstaan of waarin de termijn van één jaar is verstreken. Je vult het bedrag dat je terug wilt vragen in als negatieve omzet en negatieve btw bij vraag 1a of vraag 1b van de btw-aangifte.

Wordt de factuur alsnog voldaan?

Stel, je hebt de btw teruggevraagd en de factuur wordt toch nog betaald. Dan moet je het bedrag aan omzet en btw in de eerstvolgende btw-aangifte weer opnieuw aangeven. Wanneer je klant aangeeft dat de factuur niet voldaan kan worden en deze vraagt om een lening dan moet de btw wel gewoon afgedragen worden.


Heb je vragen over oninbare vorderingen en het terugvragen van de btw? Neem dan contact op met Aranka Veen via ArankaVeen@JAN.nl of 088-2202348.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.