square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Dikke eigen schuld

Kleine kinderen krijgen het doorgaans al jong mee van hun ouders: Eigen schuld, dikke bult. Je bent zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van de dingen die je doet. De Rechtbank Zeeland-West Brabant ging onlangs nog een stapje verder.
Het aangaan van een lening bij zijn eigen vennootschap zorgde ervoor dat de DGA zijn pensioen in eigen beheer afgekocht heeft. Als dikke bult werd de gehele commerciële waarde van zijn pensioenaanspraken ineens in privé tegen 52% belast. Daarbovenop werd 20% boeterente in rekening gebracht.

De situatie

De DGA had in privé een belastingschuld van 50.000 euro. Hij had echter onvoldoende middelen om deze schuld te voldoen. Vervolgens heeft de DGA 50.000 euro bij zijn eigen vennootschap geleend. De rente die hij voor die lening overeenkwam was 10% per jaar.

Standpunt Belastingdienst

Zijn kredietwaardigheid in privé was echter dusdanig slecht, dat de inspecteur de lening als onzakelijk bestempelde. Ook stelde de inspecteur dat de vennootschap, door de slechte lening, niet langer in staat was het pensioen in eigen beheer in de toekomst (volledig) uit te kunnen keren. De inspecteur stelde dan ook dat het pensioen in eigen beheer afgekocht was en dat daarmee de gehele commerciële waarde van 350.000 euro ineens in privé bij de DGA belast was. Ook werd 70.000 boete opgelegd.

Belofte maakt schuld

Pensioen in eigen beheer is geen vrijblijvende aftrekpost op je balans. De vennootschap heeft de DGA een bepaalde pensioenuitkering toegezegd. Dat heeft zowel belastingaftrek als belastinguitstel tot gevolg. Van uitstel komt echter geen afstel. De Belastingdienst houdt namelijk scherp in de gaten of de belasting in de toekomst nog voldaan wordt. Ze accepteert dan ook niet dat je van twee walletjes eet en je pensioengeld via een fiscaal gunstiger tarief naar privé haalt. Daar moet je als DGA rekening mee houden. Zeker als je vennootschap over beperkte middelen beschikt.

Heb je vragen of wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met Mark Hilarius via MarkHilarius@JAN.nl.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.