Menu 088 2202200

Zonnepanelen aangeschaft in het jaar 2013 of eerder? Vraag de BTW terug!

linkedin share
Geplaatst 09-04-2018 14:36

Particulieren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft kunnen nu ook de BTW over de aanschaf en installatiekosten terugvragen bij de Belastingdienst.

 

In de zomer van 2013 is er bepaald dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft worden gezien als BTW-ondernemer. Hierdoor kunnen zij de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen wanneer zij zich hebben aangemeld als BTW-ondernemer.

 

Opgaaf zonnepaneelhouders

De Hoge Raad heeft  afgelopen december aangegeven dat in de wet geen termijn is opgenomen.
Dit betekent dat de teruggaaf ook mogelijk is voor particulieren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft. Staatssecretaris Menno Snel heeft na deze uitspraak aangegeven in kaart te willen brengen hoe dit binnen de Belastingdienst uitgevoerd moet worden. Nu is besloten dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft en nog niet zijn geregistreerd als BTW-ondernemer zich alsnog kunnen aanmelden via het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders”.

 

De BTW terugvragen

Na aanmelding ontvang je een papieren aangiftebiljet voor het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Door het invullen van de aangifte kun je de BTW terugvragen. De procedure is ook vereenvoudigd: je hoeft maar één keer aangifte te doen. Voorheen moest je zelf verzoeken om een ontheffing van administratieve verplichtingen, deze handeling is nu niet meer nodig. De Belastingdienst stopt voor particulieren die BTW-ondernemer zijn wegens de aanschaf van zonnepanelen met het uitreiken van BTW-aangiften na het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

 

Heb je hier vragen over? Benader dan jouw contactpersoon bij JAN©.

 

Nieuwe titel

Nieuws

 • Pensioenregeling niet wijzigen? Toch instemming werknemers nodig

  Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Een afspraak tussen werkgever en werknemer(s). Wanneer een van de partijen die afspraak wil wijzigen, moet […] Lees verder »
 • Boete voor het niet uitkeren van pensioen in eigen beheer: Niets doen is geen optie

  Het niet uitkeren van zijn pensioen is een DGA duur komen te staan. Door ‘niets’ te doen moet hij 52% […] Lees verder »
 • Bubbels, bollen én belastingbesparing

  De feestdagen staan voor de deur!  Voor je het weet zit je met een grote schaal oliebollen voor je neus […] Lees verder »
 • Geen transitievergoeding wegens doorsturen vertrouwelijke e-mail

  Iedere werknemer  met een dienstverband van tenminste vierentwintig maanden heeft recht op een transitievergoeding bij ontslag, tenzij het ontslag het […] Lees verder »
 • Fraude finale kwijting

  Wat als je met jouw ex-werknemer een beëindigingsovereenkomst hebt gesloten en je ontdekt later dat hij heeft gefraudeerd? Zijn er […] Lees verder »
 • Aannemen van buitenlandse werknemers

  Het kan voorkomen dat je een vacature hebt openstaan die het meest geschikt lijkt voor een buitenlandse werknemer. Hoe haal […] Lees verder »
 • Obamacare: doe een fiscale Quick Scan!

  Het kan niemand ontgaan zijn dat Obama een bezoek heeft gebracht aan Amsterdam. In AFAS Live heeft Obama drieduizend mensen […] Lees verder »
 • Tweede Kamer stemt in met Belastingplan 2019

  Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt straks het gros van de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde maatregelen vastgelegd in de […] Lees verder »
 • Verzamelwet Pensioenen 2019

  In de Verzamelwet pensioenen 2019 is een aantal voorstellen opgenomen om de medezeggenschap bij kleine ondernemingen – waar het gaat […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Overige maatregelen

  Belastingontwijking Verder zijn er op Prinsjesdag maatregelen aangekondigd die belastingontwijking moeten tegengaan. Dit zijn maatregelen die voortkomen uit de EU-richtlijn […] Lees verder »