Menu 088 2202200

Zonnepanelen aangeschaft in het jaar 2013 of eerder? Vraag de BTW terug!

linkedin share
Geplaatst 09-04-2018 14:36

Particulieren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft kunnen nu ook de BTW over de aanschaf en installatiekosten terugvragen bij de Belastingdienst.

 

In de zomer van 2013 is er bepaald dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft worden gezien als BTW-ondernemer. Hierdoor kunnen zij de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen wanneer zij zich hebben aangemeld als BTW-ondernemer.

 

Opgaaf zonnepaneelhouders

De Hoge Raad heeft  afgelopen december aangegeven dat in de wet geen termijn is opgenomen.
Dit betekent dat de teruggaaf ook mogelijk is voor particulieren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft. Staatssecretaris Menno Snel heeft na deze uitspraak aangegeven in kaart te willen brengen hoe dit binnen de Belastingdienst uitgevoerd moet worden. Nu is besloten dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft en nog niet zijn geregistreerd als BTW-ondernemer zich alsnog kunnen aanmelden via het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders”.

 

De BTW terugvragen

Na aanmelding ontvang je een papieren aangiftebiljet voor het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Door het invullen van de aangifte kun je de BTW terugvragen. De procedure is ook vereenvoudigd: je hoeft maar één keer aangifte te doen. Voorheen moest je zelf verzoeken om een ontheffing van administratieve verplichtingen, deze handeling is nu niet meer nodig. De Belastingdienst stopt voor particulieren die BTW-ondernemer zijn wegens de aanschaf van zonnepanelen met het uitreiken van BTW-aangiften na het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

 

Heb je hier vragen over? Benader dan jouw contactpersoon bij JAN©.

 

Nieuws

 • Deadline Brexit komt dichterbij: heb je na 29 maart 2019 een tewerkstellingsvergunning nodig voor jouw Britse werknemer?

  Klokslag 00.00 in de nacht van 29 maart op 30 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese […] Lees verder »
 • Wordt binnen jouw onderneming met regelmaat overgewerkt en wordt de werknemer in tijd gecompenseerd?

  In 2018 kon een werkgever nog kiezen om overuren uit te betalen óf te compenseren in tijd. Per 1 januari […] Lees verder »
 • Kleine werkgevers nu eerder kans op betalen lagere transitievergoeding!

  Minister Koolmees van SZW heeft per  1 januari dit jaar de Ontslagregeling – en daarmee de Overbruggingsregeling – versoepeld. Hierdoor […] Lees verder »
 • Ben jij een beleggende ondernemer? Zorg dat je beschikt over een LEI-nummer

  Beleg je als ondernemer, bijvoorbeeld in derivaten (opties, futures), aandelen, effecten  en/of obligaties? Zorg dan dat je beschikt over een […] Lees verder »
 • Verwerking belasting binnen een fiscale eenheid in de commerciële jaarrekening: voorkom onaangename financiële situaties

  Voor de vennootschapsbelasting wordt in de praktijk regelmatig gekozen voor een fiscale eenheid. Maar om voor onaangename financiële verrassingen te […] Lees verder »
 • Pas op! Er gaan valse formulieren rond over EBN European Business Number

  JAN© waarschuwt je hierbij over de valse formulieren die momenteel worden verspreid. Zo ook onder klanten van JAN©. Het gaat om […] Lees verder »
 • WKR: vanaf 2020 meer geld beschikbaar voor personeelsuitjes en kerstpakketten

  Waar ga jij je medewerkers mee verblijden? In augustus 2018 heeft het kabinet een lastenverlichting op arbeid aangekondigd met ingang […] Lees verder »
 • Vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 aangevraagd door JAN©

  JAN© heeft onlangs voor al zijn klanten de VIA machtiging 2018 bij de Belastingdienst aangevraagd. Je ontvangt daarom binnenkort een […] Lees verder »
 • De stille maatschap: jaarlijkse belastingbesparing van duizenden euro’s voor de medisch specialist, tandarts, consultant of advocaat

  Voor een vrije beroepsbeoefenaar, zoals een medisch specialist, (tand)arts of advocaat, die zijn onderneming via een besloten vennootschap uitoefent, kan […] Lees verder »
 • Voorkom 8% belastingrente door tijdig je voorlopige aanslag te laten aanpassen

  Eén van de functies van rente is het ontmoedigen van een te late betaling. Absolute kampioen in het voeren van […] Lees verder »