Menu 088 2202200

Zonnepanelen aangeschaft in het jaar 2013 of eerder? Vraag de BTW terug!

linkedin share
Geplaatst 09-04-2018 14:36

Particulieren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft kunnen nu ook de BTW over de aanschaf en installatiekosten terugvragen bij de Belastingdienst.

 

In de zomer van 2013 is er bepaald dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft worden gezien als BTW-ondernemer. Hierdoor kunnen zij de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen wanneer zij zich hebben aangemeld als BTW-ondernemer.

 

Opgaaf zonnepaneelhouders

De Hoge Raad heeft  afgelopen december aangegeven dat in de wet geen termijn is opgenomen.
Dit betekent dat de teruggaaf ook mogelijk is voor particulieren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft. Staatssecretaris Menno Snel heeft na deze uitspraak aangegeven in kaart te willen brengen hoe dit binnen de Belastingdienst uitgevoerd moet worden. Nu is besloten dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft en nog niet zijn geregistreerd als BTW-ondernemer zich alsnog kunnen aanmelden via het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders”.

 

De BTW terugvragen

Na aanmelding ontvang je een papieren aangiftebiljet voor het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Door het invullen van de aangifte kun je de BTW terugvragen. De procedure is ook vereenvoudigd: je hoeft maar één keer aangifte te doen. Voorheen moest je zelf verzoeken om een ontheffing van administratieve verplichtingen, deze handeling is nu niet meer nodig. De Belastingdienst stopt voor particulieren die BTW-ondernemer zijn wegens de aanschaf van zonnepanelen met het uitreiken van BTW-aangiften na het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

 

Heb je hier vragen over? Benader dan jouw contactpersoon bij JAN©.