Menu 088 2202200

Wat betekent het pensioenakkoord voor werkgevers?

linkedin share
Geplaatst 12-06-2019 13:01

5 juni presenteerde de sociale partners het ‘Principeakkoord vernieuwing pensioenstelsel’. Wouter Koolmees vatte het akkoord (wellicht onbedoeld) goed samen: ‘Minder beloven, meer waarmaken’. Als je de lat maar laag genoeg legt, heb je een grotere kans dat het meevalt. Veelal worden de gevolgen van de maatregelen bezien vanuit werknemersperspectief. De plannen hebben echter ook gevolgen voor werkgevers.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Als je als zelfstandige werkzaam bent, kan de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen een behoorlijke impact hebben. Zoals het er nu naar uitziet geldt deze plicht alleen voor zelfstandigen en dus niet voor een directeur/grootaandeelhouder die in dienst is van zijn eigen vennootschap.

 

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd stijgt minder hard dan vooraf gepland. Indien in de arbeidsovereenkomsten met je werknemers opgenomen is dat het dienstverband stopt op de AOW-gerechtigde leeftijd, stoppen deze dienstverbanden dus ook eerder.

 

Doorsneepremie

Wanneer je aangesloten bent bij een bedrijfstakpensioenfonds verandert er voor de werkgever niet zo veel wanneer de doorsneepremie afgeschaft wordt. In het pensioenakkoord is namelijk opgenomen dat de premie voor iedere werknemer gelijk blijft, maar dat de opbouw vanuit die premie leeftijdsafhankelijk wordt.

 

Anders is het wanneer je je collectieve pensioenregeling bij een verzekeraar, PPI of APF ondergebracht hebt. Om de degressieve pensioenopbouw mogelijk te maken, wijzigen de fiscale kaders behoorlijk. Dat heeft tot gevolg dat alle collectieve pensioenovereenkomsten aangepast moeten worden. Je zal in overleg met je werknemers nieuwe afspraken moeten maken.

 

De gevolgen voor de werknemers zijn echter groot. Hoe ouder de werknemer, hoe groter de gevolgen. Dat maakt de onderhandelingen voor nieuwe pensioenovereenkomsten niet makkelijk.

 

Zware beroepen

Een van de weinige voordelen aan het nieuwe systeem is dat iemand die vroeg begint met werken (en het opbouwen van pensioen), ook eerder met pensioen kan. In de praktijk zijn het voornamelijk de fysieke beroepen waarin werknemers op jonge leeftijd beginnen. Wanneer die werknemers eerder met pensioen kunnen, ontlast dit werkgevers die vaak moeite hebben oudere werknemers in een fysiek beroep aan het werk te houden. Dit voordeel zal zich echter pas over ongeveer 40 jaar voordoen.

 

‘Vroegpensioen’

Niet iedereen heeft tijdig kunnen anticiperen op de verhoging van de AOW-leeftijd. Op regelingen die eerder pensioneren tot gevolg hadden, was een zogenaamde RVU-heffing verschuldigd (een fiscale ontmoediging om eerder stoppen met werken mogelijk te maken). Het wordt fiscaal mogelijk je werknemers een regeling te bieden 3 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. De (bruto) uitkering mag dan niet meer dan 19.000 euro per jaar bedragen. Voor maximaal drie jaar. Als een werkgever deze regeling aanbiedt, zal hij deze wel (deels) zelf moeten betalen. Een simpele rekensom leert dat de totale premie ongeveer 57.000 euro zal bedragen. De regeling gaat in 2021 in en zal slechts vijf jaar duren.

 

Dekking

De gepresenteerde maatregelen gaan geld kosten. Veel geld. De vertraagde verhoging van de AOW-leeftijd komt in beginsel voor rekening van de overheid. Deze heeft al aangegeven deze kosten uit te smeren over een periode van 15 jaar.

 

De grootste kostenpost in de overige maatregeling is te vinden in het afschaffen van de doorsneepremie. Deze afschaffing is in principe budgetneutraal. Door een andere herverdeling van de totale premie ontstaat echter een (grote) groep werknemers die in de toekomst minder pensioen op kunnen bouwen. Deze groep zal daarvoor gecompenseerd willen worden.  Het akkoord gaat nog niet in op de vraag wie de rekening voor deze compensatie krijgt…

 

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.

Nieuws

 • Uitspraak pensioen: Bedrijfstakpensioenfonds slecht verliezer?

  Afgelopen week mocht rechtbank Overijssel zich buigen over het verplichtstellingsbesluit van het BPF voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees (VLEP). […] Lees verder »
 • Echtscheiding, de rekening wordt vereffend

  Ondernemer Piet vraagt in een romantische bui zijn vriendin ten huwelijk. Om de romantiek niet te verstoren wil hij geen […] Lees verder »
 • En ineens onderneem je met de zoon van je kompaan

  Op de universiteit ontstaat er een mooie vriendschap tussen Bart en Jaap. Zij bedenken in de kroeg een mooie business. […] Lees verder »
 • Zelf de regie houden met een levenstestament

  Na een ongeluk raakt Frank in coma. Frank is DGA van zijn bedrijf, waarin nog vijf werknemers op de loonlijst […] Lees verder »
 • Erfgenamen vissen achter het net…

  Moeder is overleden. Zij was ondernemer (DGA) en had geen testament. Naar wie gaan de aandelen in de BV? Die […] Lees verder »
 • Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding? Vergeet niet te verrekenen!

  Klaas en Monique zijn jong getrouwd. Op het moment van trouwen hadden zij weinig vermogen; een gezamenlijke bankrekening met een […] Lees verder »
 • De hippe bakfiets van de zaak: Breng voor € 8 per maand je kinderen naar school!

  Wie had gedacht dat de ouderwetse bakkersbakfiets na een omzetting naar de elektrische bakfiets voor een fiscale regeling in aanmerking […] Lees verder »
 • Spaarrente geen haalbare kaart, wat is het waard?

  Vele spaarders hebben het er al jaren over. De Box 3 heffing wordt door spaarders bestempeld als oneerlijk. De Hoge […] Lees verder »
 • De ZZP-er moet het zien te rooien

  Rondkomen van een inkomen onder het bestaansminimum. Het is voor vele ZZP-ers ondanks de bloeiende economie realiteit. Het kabinet wil […] Lees verder »
 • Geen RI&E = kans op hoge boetes

  Zorg jij als werkgever voor een veilige en gezonde werkplek? Dan heb je ook vast een RI&E. Dit is een […] Lees verder »