Menu 088 2202200

Wacht niet tot het te laat is!

linkedin share
Geplaatst 21-06-2018 13:49

Iedere ondernemer komt vroeg of laat in de situatie dat verkoop van zijn of haar onderneming aan de orde zal zijn. Dit moment zal voor elke ondernemer anders zijn. Zo kan een ondernemer benaderd worden door een strategische partij of kan de ondernemer zelf voor verkoop kiezen. Bij verkoop speelt  de levensfase waarin de onderneming zich bevindt een belangrijke rol voor de bepaling van de uiteindelijk koopprijs.

 

Ondernemingen doorlopen een levenscyclus waarbij diverse fases worden onderscheiden: Idee-/planfase (voorbereiding), opstartfase, vroege groeifase, groeifase, volwassenheidsfase en de neergang- of doorstartfase.

 

Levensfase

De levensfase waarin een onderneming het best verkocht kan worden tegen een zo hoog mogelijke prijs, is niet eenduidig vast te stellen. Dit is geheel afhankelijk van de positie en situatie waarin een koper zich bevindt. Zo kan een koper geïnteresseerd zijn omdat de onderneming een unieke uitvinding heeft gedaan of een unieke procedure hanteert. Een koper zal dan veelal bereid zijn om een strategische premie te betalen. Dit kan betekenen dat een onderneming in de opstartfase of zelfs al in de idee-/planfase wordt verkocht. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de farmaciesector waarin ondernemingen gekocht worden om een bepaald receptuur of procedé te verkrijgen.

 

Tweesprong

Wel kan vastgesteld worden dat veelal de laagste opbrengst voor een onderneming wordt verkregen in de neergangsfase. De onderneming komt dan namelijk op een tweesprong: overname door een bedrijfsopvolger (MBO) of herstructurering met het oog op een (her)startfase, of een bedrijfsbeëindiging (stoppen of faillissement). Een bedrijfsopvolging door een manager (MBO) leidt veelal tot een lagere verkoopopbrengst dan overdracht aan een strategische partij. Indien de ondernemer te lang wacht en de pensioengerechtigde leeftijd nadert zal hij/zij minder energie hebben om een succesvolle (her)startfase in te zetten waardoor bedrijfsbeëindiging veelal zal volgen.

Het te lang wachten met de verkoop kan komen doordat de ondernemer wacht op betere tijden. Het profiteren van betere tijden  zal alleen niet vanzelf gaan. Betere tijden zullen wellicht komen, maar om op de trein te kunnen springen zal de ondernemer genoeg energie moeten hebben om de trein bij te kunnen houden.

 

Uitblijven van investeringen

Tevens loert bij afwachten het gevaar dat investeringen uitblijven, waardoor een uitgeholde onderneming overblijft. Blijf daarom altijd investeren en zorg ervoor dat de benodigde activa up-to-date is. Het is beter om een onderneming te verkopen met potentie voor de koper zonder dat de koper eerst de schade van de afgelopen jaren moet repareren. Een uitgeholde onderneming zal altijd leiden tot een lagere verkoopopbrengst.

Een reden dat ondernemers wachten op betere tijden is dat zij, wellicht noodgedwongen, een hogere prijs voor hun onderneming verlangen. Indien het wachten te lang duurt en de neergangsfase doorzet zal het onmogelijk zijn om de onderneming naar tevredenheid te verkopen.

Het is daarom van belang dat een ondernemer tijdig stil staat bij de verkoop van de onderneming en een exit strategie op te stellen. Een ondernemer zal zo nu en dan vanuit een helikopterview naar de onderneming moeten kijken om vast te stellen in welke fase de onderneming zich bevindt en daar vervolgens naar te handelen.

 

Nieuws

 • Buitenlandse btw? Verstuur uiterlijk 30 september een teruggaafverzoek!

  Een deadline zo net na de zomer en wellicht je vakantie is vaak niet handig. Laat de termijn niet verlopen […] Lees verder »
 • Herinnering: Alsnog compensatie voor vrouwelijke zelfstandige met kind, vraag deze uiterlijk 30 september a.s. aan.

  Ben je zelfstandige en in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 bevallen? Dan heb […] Lees verder »
 • E-bike met subsidie voor ondernemers: een voordeel oplopend tot 54%!

  Elektrisch autorijden is hip, maar elektrisch fietsen is nog hipper… Helemaal als de belastingdienst meebetaalt. Het zit als volgt: Schaf […] Lees verder »
 • Fiscaal vriendelijk fietsen naar het werk

  In het verleden was de fiets van de zaak een zeer gewaardeerde extra arbeidsvoorwaarde. Met de komst van de werkkostenregeling […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Overige maatregelen

  Het tegen gaan van belastingontwijking Verder wordt er op Prinsjesdag een wetsvoorstel van maatregelen verwacht die belastingontwijking moeten tegen gaan. […] Lees verder »
 • Update: Prinsjesdag 2018 | Lonen

  Beperking 30%-regeling Er is al jaren een voordelige regeling voor in het buitenland aangeworven werknemers met een specifieke deskundigheid: de […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | De B.V.

  Vennootschapsbelastingtarief Naar verwachting wordt in de komende jaren het vennootschapsbelastingtarief verlaagd. De verlaging gaat 4% bedragen, dat wil zeggen dat […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | De auto

  Bijtelling, per 2019 een extra voorwaarde Wanneer je een zakelijke auto privé rijdt, krijg je bij meer dan 500 privékilometers […] Lees verder »
 • Update: Prinsjesdag 2018 | Inkomstenbelasting en toeslagen

  Verlaging tarieven inkomstenbelasting box 1 De belastingtarieven in de inkomstenbelasting worden verlaagd. Een echte ‘vlaktaks’ wordt het nog niet, maar […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Duurzaam ondernemen

  Flinke vermindering Energie-investeringsaftrek Als je investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen is het mogelijk om over een deel van de investeringskosten een […] Lees verder »