Menu 088 2202200

Wacht niet tot het te laat is!

linkedin share
Geplaatst 21-06-2018 13:49

Iedere ondernemer komt vroeg of laat in de situatie dat verkoop van zijn of haar onderneming aan de orde zal zijn. Dit moment zal voor elke ondernemer anders zijn. Zo kan een ondernemer benaderd worden door een strategische partij of kan de ondernemer zelf voor verkoop kiezen. Bij verkoop speelt  de levensfase waarin de onderneming zich bevindt een belangrijke rol voor de bepaling van de uiteindelijk koopprijs.

 

Ondernemingen doorlopen een levenscyclus waarbij diverse fases worden onderscheiden: Idee-/planfase (voorbereiding), opstartfase, vroege groeifase, groeifase, volwassenheidsfase en de neergang- of doorstartfase.

 

Levensfase

De levensfase waarin een onderneming het best verkocht kan worden tegen een zo hoog mogelijke prijs, is niet eenduidig vast te stellen. Dit is geheel afhankelijk van de positie en situatie waarin een koper zich bevindt. Zo kan een koper geïnteresseerd zijn omdat de onderneming een unieke uitvinding heeft gedaan of een unieke procedure hanteert. Een koper zal dan veelal bereid zijn om een strategische premie te betalen. Dit kan betekenen dat een onderneming in de opstartfase of zelfs al in de idee-/planfase wordt verkocht. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de farmaciesector waarin ondernemingen gekocht worden om een bepaald receptuur of procedé te verkrijgen.

 

Tweesprong

Wel kan vastgesteld worden dat veelal de laagste opbrengst voor een onderneming wordt verkregen in de neergangsfase. De onderneming komt dan namelijk op een tweesprong: overname door een bedrijfsopvolger (MBO) of herstructurering met het oog op een (her)startfase, of een bedrijfsbeëindiging (stoppen of faillissement). Een bedrijfsopvolging door een manager (MBO) leidt veelal tot een lagere verkoopopbrengst dan overdracht aan een strategische partij. Indien de ondernemer te lang wacht en de pensioengerechtigde leeftijd nadert zal hij/zij minder energie hebben om een succesvolle (her)startfase in te zetten waardoor bedrijfsbeëindiging veelal zal volgen.

Het te lang wachten met de verkoop kan komen doordat de ondernemer wacht op betere tijden. Het profiteren van betere tijden  zal alleen niet vanzelf gaan. Betere tijden zullen wellicht komen, maar om op de trein te kunnen springen zal de ondernemer genoeg energie moeten hebben om de trein bij te kunnen houden.

 

Uitblijven van investeringen

Tevens loert bij afwachten het gevaar dat investeringen uitblijven, waardoor een uitgeholde onderneming overblijft. Blijf daarom altijd investeren en zorg ervoor dat de benodigde activa up-to-date is. Het is beter om een onderneming te verkopen met potentie voor de koper zonder dat de koper eerst de schade van de afgelopen jaren moet repareren. Een uitgeholde onderneming zal altijd leiden tot een lagere verkoopopbrengst.

Een reden dat ondernemers wachten op betere tijden is dat zij, wellicht noodgedwongen, een hogere prijs voor hun onderneming verlangen. Indien het wachten te lang duurt en de neergangsfase doorzet zal het onmogelijk zijn om de onderneming naar tevredenheid te verkopen.

Het is daarom van belang dat een ondernemer tijdig stil staat bij de verkoop van de onderneming en een exit strategie op te stellen. Een ondernemer zal zo nu en dan vanuit een helikopterview naar de onderneming moeten kijken om vast te stellen in welke fase de onderneming zich bevindt en daar vervolgens naar te handelen.

 

Nieuws

 • Verwerking belasting binnen een fiscale eenheid in de commerciële jaarrekening: voorkom onaangename financiële situaties

  Voor de vennootschapsbelasting wordt in de praktijk regelmatig gekozen voor een fiscale eenheid. Maar om voor onaangename financiële verrassingen te […] Lees verder »
 • Pas op! Er gaan valse formulieren rond over EBN European Business Number

  JAN© waarschuwt je hierbij over de valse formulieren die momenteel worden verspreid. Zo ook onder klanten van JAN©. Het gaat om […] Lees verder »
 • WKR: vanaf 2020 meer geld beschikbaar voor personeelsuitjes en kerstpakketten

  Waar ga jij je medewerkers mee verblijden? In augustus 2018 heeft het kabinet een lastenverlichting op arbeid aangekondigd met ingang […] Lees verder »
 • Vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 aangevraagd door JAN©

  JAN© heeft onlangs voor al zijn klanten de VIA machtiging 2018 bij de Belastingdienst aangevraagd. Je ontvangt daarom binnenkort een […] Lees verder »
 • De stille maatschap: jaarlijkse belastingbesparing van duizenden euro’s voor de medisch specialist, tandarts, consultant of advocaat

  Voor een vrije beroepsbeoefenaar, zoals een medisch specialist, (tand)arts of advocaat, die zijn onderneming via een besloten vennootschap uitoefent, kan […] Lees verder »
 • Voorkom 8% belastingrente door tijdig je voorlopige aanslag te laten aanpassen

  Eén van de functies van rente is het ontmoedigen van een te late betaling. Absolute kampioen in het voeren van […] Lees verder »
 • Pensioenfonds zakt voor eendentest

  Iets wat eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, hoeft niet altijd een eend […] Lees verder »
 • De Brexit: kom nog vóór 1 februari a.s. in actie

  Wanneer je regelmatig goederen afneemt uit het Verenigd Koninkrijk kan het zijn dat je in 2018 een brief van de […] Lees verder »
 • De belangrijkste wijzigingen per 2019 voor de werkgever

  Voor ondernemers begint het nieuwe jaar met de nodige wijzigingen. JAN© biedt je jaarlijks een handvat door middel van de […] Lees verder »
 • Wat is PSD2?

  Grote kans dat je in verschillende media iets gehoord hebt over de komst van PSD2. Het staat voor Payment Service Directive […] Lees verder »