Menu 088 2202200

Auto van de zaak: voorkom als DGA de bijtelling

linkedin share
Geplaatst 01-06-2017 17:09

Een auto van de zaak kan voor directeur-grootaandeelhouder (DGA) fiscaal gunstig zijn omdat de autokosten aftrekbaar zijn in de B.V. Maar dit komt ook met een prijs, zoals de bijtelling voor de loonheffing en omzetbelasting in verband met privégebruik.

 

Gelukkig zijn er mogelijkheden om als DGA de bijtelling te voorkomen óf te verlagen.

Hier volgen er drie:

  • Zit je in de hoogste schijf van de loonheffingen (52%)? Je kunt als DGA onder voorwaarden de bijtelling converteren naar 40% en dus 12% of zelfs meer (hoe gek dat rekenkundig ook klinkt) belasting besparen op je bijtelling. Bij een leaseauto van € 50.000, een bijtelling van 25% en een leaseperiode van 5 jaar scheelt dit je € 7.500 netto aan belasting. Dit werkt voor zowel leaseauto’s als auto’s in eigendom (van de B.V).
  • Heb je geen leaseauto, maar heeft je B.V. de auto in eigendom? En is de auto ouder dan 1,5 jaar? Dan kun je in een aantal gevallen de auto overbrengen naar privé wat resulteert in een flinke besparing. Dat komt omdat na de periode van 1,5 jaar het voordeel van de kostenaftrek in de B.V. niet meer opweegt tegen het nadeel van de bijtelling(en). Maar dit is maatwerk, het hangt van meerdere factoren of en wanneer overzetten naar privé een besparing oplevert.
  • Als je B.V. een auto verkoopt of overbrengt naar privé, dan moet je B.V. BTW afdragen aan de fiscus. Er is een manier om deze BTW bijna helemaal in je eigen zak te houden. En dat voordeel kan flink oplopen.

 

Een greep uit de besparingen die we eerder voor klanten hebben gerealiseerd

  • Volvo XC60 uit 2016, besparing van € 7.790
  • Lexus RX450H uit 2013, besparing van € 6.950
  • BMW 3er REIHE uit 2013, besparing van € 3.800
  • Range Rover Evoque uit 2015, besparing van € 7.660
  • Jeep Grand Cherokee uit 2016, besparing van € 9.800

 

Benieuwd of jij als DGA ook je bijtelling kunt voorkomen of verlagen? Stel geheel vrijblijvend je vraag of laat je situatie op basis van no cure – no pay checken door Ognjen Soldat MSc, fiscalist bij JAN© en auteur van het boek Autobelastingen | OgnjenSoldat@JAN.nl of bel 088 2202321.

 

Bij de no cure – no pay check gaan wij voor je na of er een besparing mogelijk is op je auto. Zo niet, dan betaal je geen advieskosten. Zo wel, dan krijg je van ons een adviesrapport met stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Ook helpen we je zo nodig telefonisch of bij ons op kantoor. De kosten van het advies en uitvoering bedragen 20% van de totale besparing (ex btw).