Menu 088 2202200

Trouwen een schenking?

linkedin share
Geplaatst 25-04-2018 12:42

Als je voor je trouwen een envelop met geld krijgt als trouwcadeau, is dat een schenking. Dit bedrag zal in de meeste gevallen onder de vrijstelling blijven en dus niet belast zijn.

 

Is trouwen in gemeenschap van goederen een schenking? En het wijzigen van huwelijkse voorwaarden?

In het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2018 was opgenomen in welke situaties rondom het huwelijk sprake was van een schenking. Dit wetsvoorstel heeft het echter niet gehaald. Nu heeft de staatssecretaris in een besluit van 30 maart 2018 enige duidelijkheid gegeven.

In het besluit is bepaald dat trouwen in de wettelijke gemeenschap van goederen geen schenking is. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een schenking inhouden. Tot zover niets nieuws.

 

Beperkte gemeenschap van goederen

Hoe zit het met een beperkte gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld van alleen een pand of alleen AB-aandelen? De staatsecretaris blijft bij zijn standpunt dat in die situaties sprake kan zijn van een schenking.

 

Trouwen in gemeenschap van goederen, waarbij de ene echtgenoot is gerechtigd tot bijvoorbeeld 70% en de andere echtgenoot tot 30%, kan in bepaalde gevallen een schenking inhouden.

 

Oppassen

In het besluit zijn nog enkele situaties genoemd en hoewel er nu iets meer duidelijkheid is, blijft het oppassen bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Het risico van een schenking blijft op de loer liggen.