Menu 088 2202200

Trouwen een schenking?

linkedin share
Geplaatst 25-04-2018 12:42

Als je voor je trouwen een envelop met geld krijgt als trouwcadeau, is dat een schenking. Dit bedrag zal in de meeste gevallen onder de vrijstelling blijven en dus niet belast zijn.

 

Is trouwen in gemeenschap van goederen een schenking? En het wijzigen van huwelijkse voorwaarden?

In het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2018 was opgenomen in welke situaties rondom het huwelijk sprake was van een schenking. Dit wetsvoorstel heeft het echter niet gehaald. Nu heeft de staatssecretaris in een besluit van 30 maart 2018 enige duidelijkheid gegeven.

In het besluit is bepaald dat trouwen in de wettelijke gemeenschap van goederen geen schenking is. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een schenking inhouden. Tot zover niets nieuws.

 

Beperkte gemeenschap van goederen

Hoe zit het met een beperkte gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld van alleen een pand of alleen AB-aandelen? De staatsecretaris blijft bij zijn standpunt dat in die situaties sprake kan zijn van een schenking.

 

Trouwen in gemeenschap van goederen, waarbij de ene echtgenoot is gerechtigd tot bijvoorbeeld 70% en de andere echtgenoot tot 30%, kan in bepaalde gevallen een schenking inhouden.

 

Oppassen

In het besluit zijn nog enkele situaties genoemd en hoewel er nu iets meer duidelijkheid is, blijft het oppassen bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Het risico van een schenking blijft op de loer liggen.

Nieuws

 • Verwerking belasting binnen een fiscale eenheid in de commerciële jaarrekening: voorkom onaangename financiële situaties

  Voor de vennootschapsbelasting wordt in de praktijk regelmatig gekozen voor een fiscale eenheid. Maar om voor onaangename financiële verrassingen te […] Lees verder »
 • Pas op! Er gaan valse formulieren rond over EBN European Business Number

  JAN© waarschuwt je hierbij over de valse formulieren die momenteel worden verspreid. Zo ook onder klanten van JAN©. Het gaat om […] Lees verder »
 • WKR: vanaf 2020 meer geld beschikbaar voor personeelsuitjes en kerstpakketten

  Waar ga jij je medewerkers mee verblijden? In augustus 2018 heeft het kabinet een lastenverlichting op arbeid aangekondigd met ingang […] Lees verder »
 • Vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 aangevraagd door JAN©

  JAN© heeft onlangs voor al zijn klanten de VIA machtiging 2018 bij de Belastingdienst aangevraagd. Je ontvangt daarom binnenkort een […] Lees verder »
 • De stille maatschap: jaarlijkse belastingbesparing van duizenden euro’s voor de medisch specialist, tandarts, consultant of advocaat

  Voor een vrije beroepsbeoefenaar, zoals een medisch specialist, (tand)arts of advocaat, die zijn onderneming via een besloten vennootschap uitoefent, kan […] Lees verder »
 • Voorkom 8% belastingrente door tijdig je voorlopige aanslag te laten aanpassen

  Eén van de functies van rente is het ontmoedigen van een te late betaling. Absolute kampioen in het voeren van […] Lees verder »
 • Pensioenfonds zakt voor eendentest

  Iets wat eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, hoeft niet altijd een eend […] Lees verder »
 • De Brexit: kom nog vóór 1 februari a.s. in actie

  Wanneer je regelmatig goederen afneemt uit het Verenigd Koninkrijk kan het zijn dat je in 2018 een brief van de […] Lees verder »
 • De belangrijkste wijzigingen per 2019 voor de werkgever

  Voor ondernemers begint het nieuwe jaar met de nodige wijzigingen. JAN© biedt je jaarlijks een handvat door middel van de […] Lees verder »
 • Wat is PSD2?

  Grote kans dat je in verschillende media iets gehoord hebt over de komst van PSD2. Het staat voor Payment Service Directive […] Lees verder »