Menu 088 2202200

Ook Belastingdienst klaar voor uitfaseren pensioen in eigen beheer

linkedin share
Geplaatst 30-03-2017 14:59

Met de publicatie van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen in het Staatsblad maandag, treedt deze Wet officieel per 1 april 2017 in werking. De Wet zou namelijk de eerste van de maand opvolgend op publicatie in het Staatsblad van kracht worden.

 

Informatieformulier afkoop of omzetting

Na de publicatie was het alleen nog wachten op het ‘Informatieformulier afkoop of omzetting van pensioen in eigen beheer’ van de Belastingdienst. Dit formulier is donderdag 30 maart op de website van de Belastingdienst gepubliceerd.

 

Het formulier vormt een onmisbare schakel wanneer een DGA het pensioen in eigen beheer wenst af te kopen of om te zetten in een Oudedagsverplichting. Het formulier dient namelijk binnen een maand na afkoop of omzetting aan de Belastingdienst toegestuurd te worden. Als het formulier niet tijdig wordt ingestuurd, wordt het pensioen verondersteld ‘onzuiver’ geworden te zijn. Bij een onzuiver pensioen geldt geen belastingkorting meer, maar wordt de commerciële waarde van het pensioen in eigen beheer in een keer in Box 1 belast. Daarnaast is 20% revisieheffing verschuldigd.

 

Oudedagsverplichting

Op het informatieformulier dient de fiscale en commerciële pensioenvoorziening op verschillende momenten opgegeven te worden. Ook dient aangegeven te worden of de DGA een (ex-)partner heeft. Bij omzetting in een oudedagsverplichting is vervolgens de vraag opgenomen óf er afspraken over de verdeling van de oudedagsverplichting bij echtscheiding gemaakt zijn. Over de inhoud van deze afspraken hoeft (nog) geen opgave gedaan te worden. Per (ex-)partner dient een apart formulier ingevuld te worden.

 

Naar verwachting zal de Belastingdienst op basis van de ingevulde formulieren gerichte steekproeven houden. Pas op dat moment zullen bijvoorbeeld pensioenbrieven, oude berekeningen, huwelijkse voorwaarden en de inhoud van de verschillende afspraken aangeleverd moeten worden.

 

De DGA aan zet

Nu de overheid de laatste formaliteiten geregeld heeft, is de DGA aan zet. Hij zal een keuze moeten maken welk van de drie opties voor hem het meest interessant is. Bij deze keuze speelt naast het fiscale voor- of nadeel onder andere ook de wenselijkheid van het in stand houden van de vennootschap, de aanwezige liquide middelen, de dividendruimte, en de bereidwilligheid van de (ex-)partner een rol.

 

 

Nieuws

 • Uitspraak pensioen: Bedrijfstakpensioenfonds slecht verliezer?

  Afgelopen week mocht rechtbank Overijssel zich buigen over het verplichtstellingsbesluit van het BPF voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees (VLEP). […] Lees verder »
 • Echtscheiding, de rekening wordt vereffend

  Ondernemer Piet vraagt in een romantische bui zijn vriendin ten huwelijk. Om de romantiek niet te verstoren wil hij geen […] Lees verder »
 • En ineens onderneem je met de zoon van je kompaan

  Op de universiteit ontstaat er een mooie vriendschap tussen Bart en Jaap. Zij bedenken in de kroeg een mooie business. […] Lees verder »
 • Zelf de regie houden met een levenstestament

  Na een ongeluk raakt Frank in coma. Frank is DGA van zijn bedrijf, waarin nog vijf werknemers op de loonlijst […] Lees verder »
 • Erfgenamen vissen achter het net…

  Moeder is overleden. Zij was ondernemer (DGA) en had geen testament. Naar wie gaan de aandelen in de BV? Die […] Lees verder »
 • Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding? Vergeet niet te verrekenen!

  Klaas en Monique zijn jong getrouwd. Op het moment van trouwen hadden zij weinig vermogen; een gezamenlijke bankrekening met een […] Lees verder »
 • De hippe bakfiets van de zaak: Breng voor € 8 per maand je kinderen naar school!

  Wie had gedacht dat de ouderwetse bakkersbakfiets na een omzetting naar de elektrische bakfiets voor een fiscale regeling in aanmerking […] Lees verder »
 • Spaarrente geen haalbare kaart, wat is het waard?

  Vele spaarders hebben het er al jaren over. De Box 3 heffing wordt door spaarders bestempeld als oneerlijk. De Hoge […] Lees verder »
 • De ZZP-er moet het zien te rooien

  Rondkomen van een inkomen onder het bestaansminimum. Het is voor vele ZZP-ers ondanks de bloeiende economie realiteit. Het kabinet wil […] Lees verder »
 • Geen RI&E = kans op hoge boetes

  Zorg jij als werkgever voor een veilige en gezonde werkplek? Dan heb je ook vast een RI&E. Dit is een […] Lees verder »