Menu 088 2202200

Ook Belastingdienst klaar voor uitfaseren pensioen in eigen beheer

linkedin share
Geplaatst 30-03-2017 14:59

Met de publicatie van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen in het Staatsblad maandag, treedt deze Wet officieel per 1 april 2017 in werking. De Wet zou namelijk de eerste van de maand opvolgend op publicatie in het Staatsblad van kracht worden.

 

Informatieformulier afkoop of omzetting

Na de publicatie was het alleen nog wachten op het ‘Informatieformulier afkoop of omzetting van pensioen in eigen beheer’ van de Belastingdienst. Dit formulier is donderdag 30 maart op de website van de Belastingdienst gepubliceerd.

 

Het formulier vormt een onmisbare schakel wanneer een DGA het pensioen in eigen beheer wenst af te kopen of om te zetten in een Oudedagsverplichting. Het formulier dient namelijk binnen een maand na afkoop of omzetting aan de Belastingdienst toegestuurd te worden. Als het formulier niet tijdig wordt ingestuurd, wordt het pensioen verondersteld ‘onzuiver’ geworden te zijn. Bij een onzuiver pensioen geldt geen belastingkorting meer, maar wordt de commerciële waarde van het pensioen in eigen beheer in een keer in Box 1 belast. Daarnaast is 20% revisieheffing verschuldigd.

 

Oudedagsverplichting

Op het informatieformulier dient de fiscale en commerciële pensioenvoorziening op verschillende momenten opgegeven te worden. Ook dient aangegeven te worden of de DGA een (ex-)partner heeft. Bij omzetting in een oudedagsverplichting is vervolgens de vraag opgenomen óf er afspraken over de verdeling van de oudedagsverplichting bij echtscheiding gemaakt zijn. Over de inhoud van deze afspraken hoeft (nog) geen opgave gedaan te worden. Per (ex-)partner dient een apart formulier ingevuld te worden.

 

Naar verwachting zal de Belastingdienst op basis van de ingevulde formulieren gerichte steekproeven houden. Pas op dat moment zullen bijvoorbeeld pensioenbrieven, oude berekeningen, huwelijkse voorwaarden en de inhoud van de verschillende afspraken aangeleverd moeten worden.

 

De DGA aan zet

Nu de overheid de laatste formaliteiten geregeld heeft, is de DGA aan zet. Hij zal een keuze moeten maken welk van de drie opties voor hem het meest interessant is. Bij deze keuze speelt naast het fiscale voor- of nadeel onder andere ook de wenselijkheid van het in stand houden van de vennootschap, de aanwezige liquide middelen, de dividendruimte, en de bereidwilligheid van de (ex-)partner een rol.

 

 

Nieuws

 • Deadline Brexit komt dichterbij: heb je na 29 maart 2019 een tewerkstellingsvergunning nodig voor jouw Britse werknemer?

  Klokslag 00.00 in de nacht van 29 maart op 30 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese […] Lees verder »
 • Wordt binnen jouw onderneming met regelmaat overgewerkt en wordt de werknemer in tijd gecompenseerd?

  In 2018 kon een werkgever nog kiezen om overuren uit te betalen óf te compenseren in tijd. Per 1 januari […] Lees verder »
 • Kleine werkgevers nu eerder kans op betalen lagere transitievergoeding!

  Minister Koolmees van SZW heeft per  1 januari dit jaar de Ontslagregeling – en daarmee de Overbruggingsregeling – versoepeld. Hierdoor […] Lees verder »
 • Ben jij een beleggende ondernemer? Zorg dat je beschikt over een LEI-nummer

  Beleg je als ondernemer, bijvoorbeeld in derivaten (opties, futures), aandelen, effecten  en/of obligaties? Zorg dan dat je beschikt over een […] Lees verder »
 • Verwerking belasting binnen een fiscale eenheid in de commerciële jaarrekening: voorkom onaangename financiële situaties

  Voor de vennootschapsbelasting wordt in de praktijk regelmatig gekozen voor een fiscale eenheid. Maar om voor onaangename financiële verrassingen te […] Lees verder »
 • Pas op! Er gaan valse formulieren rond over EBN European Business Number

  JAN© waarschuwt je hierbij over de valse formulieren die momenteel worden verspreid. Zo ook onder klanten van JAN©. Het gaat om […] Lees verder »
 • WKR: vanaf 2020 meer geld beschikbaar voor personeelsuitjes en kerstpakketten

  Waar ga jij je medewerkers mee verblijden? In augustus 2018 heeft het kabinet een lastenverlichting op arbeid aangekondigd met ingang […] Lees verder »
 • Vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 aangevraagd door JAN©

  JAN© heeft onlangs voor al zijn klanten de VIA machtiging 2018 bij de Belastingdienst aangevraagd. Je ontvangt daarom binnenkort een […] Lees verder »
 • De stille maatschap: jaarlijkse belastingbesparing van duizenden euro’s voor de medisch specialist, tandarts, consultant of advocaat

  Voor een vrije beroepsbeoefenaar, zoals een medisch specialist, (tand)arts of advocaat, die zijn onderneming via een besloten vennootschap uitoefent, kan […] Lees verder »
 • Voorkom 8% belastingrente door tijdig je voorlopige aanslag te laten aanpassen

  Eén van de functies van rente is het ontmoedigen van een te late betaling. Absolute kampioen in het voeren van […] Lees verder »