square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Appeltje

JAN©

Appeltje voor de dorst?

Bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor schenk- en erfbelasting is een fiscale wetgeving die in het leven geroepen is om opvolging mogelijk te maken zonder belastingheffing. Het is daarbij wel van belang om de voorwaarden helder te hebben. Om onaangename verrassingen te voorkomen worden er hier een aantal belangrijke aandachtspunten genoemd.

Vrijstelling

De faciliteit van de Belastingdienst bestaat voor de opvolger uit een vrijstelling voor het betalen van belasting. De vrijstelling bedraagt 1.119.845 euro (2021) voor de totale onderneming. Wanneer er een gedeelte van de onderneming wordt overgedragen via een schenking of erfenis dan wordt de vrijstelling naar rato toegepast. Over het meerdere wordt een vrijstelling gegeven van 83%. Al met al een bijzonder interessante regeling!

Voorwaarden bij de BOR

De 3 eisen die de Belastingdienst stelt aan het gebruikmaken van de regeling zijn als volgt:

  • Ondernemingseis: De onderneming moet materieel zijn, de BOR geldt niet voor beleggingsvermogen, behoudens een bescheiden uitzondering in geval van aanmerkelijk belangaandelen.
  • Voortzettingseis: De verkrijger van de vennootschap moet de onderneming minimaal vijf jaar voortzetten.
  • Bezitseis: de erflater moet de aandelen in de vennootschap minstens 1 jaar of de schenker minstens 5 jaar in zijn bezit hebben.

De BOR is een regeling die vraagt om specialistische kennis. Behalve de voorwaarden die hiervoor zijn genoemd, zijn ook de inkomstenbelasting, burgerlijke staat, testament, structuur van de onderneming en financieringsopzet belangrijk.

Laat bedrijfsopvolging jouw zoete appeltje voor de dorst zijn!

Vanwege alle fiscale en financiële aandachtspunten is het goed om ruim van te voren na te denken over de bedrijfsoverdracht en je daarbij goed in te lichten. Voor een optimale overdracht raden wij aan om hier 3 tot 5 jaar van te voren mee te beginnen. Ook de positie van de verkoper en de financiële situatie na de overdracht moeten goed worden belicht.

JAN© houdt rekening met alle factoren die spelen bij de overdracht en beschikt over ervaren belastingadviseurs, overnameadviseurs, financieel planners en een breed scala aan andere experts, zodat je optimaal voorbereid bent.
Vragen over bedrijfsopvolging? Neem dan contact op met Steven Bulteel via 088-2202322 of StevenBulteel@JAN.nl.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.