Mijn onderneming is mijn pensioen, of toch niet!?
Je gaat ondernemen en hebt een ideaal beeld: Je hebt een welvarend leven, een florissante onderneming en rijdt een mooie auto. Toch is dit plaatje helaas niet voor alle ondernemers weggelegd. En hoe breng je dan je welverdiende pensioen door na een leven hard werken?
De eerste stap op het ondernemerspad
Veel ondernemers zijn positief ingestelde mensen die een avontuur durven aan te gaan.
Dé ideale eigenschappen voor het ondernemerschap. De keerzijde is echter dat scenario’s als
“ik ga ooit failliet” of “ik zou wel eens arbeidsongeschikt kunnen raken” onderbelicht blijven.
In veel gevallen is dit niet erg en gaat de ondernemer ook een prachtige toekomst tegemoet.
Maar het zijn onstuimige tijden én we weten niet wat we nog treffen. Het kan ook zomaar anders verlopen.
De hobbels onderweg
Sparen voor mijn pensioen? “Dat ga ik later doen. Nu is het tijd om te investeren in de onderneming en privé te genieten van een mooi huis en luxe vakanties”. Zo worden de voornemens om iets te sparen voor de oude dag vooruit geschoven. En in ene is daar de 55e verjaardag. Als je niets hebt gespaard ben je vervolgens heel snel bij je gewenste pensioendatum. Het advies is start rond je 30e al met sparen voor de oude dag, het lijkt wat vroeg maar je hebt hierdoor minimaal 20 jaar langer de tijd om wat te sparen en het pensioengat behoorlijk te dichten.
Sparen? Dat is ook iets waar veel avontuurlijke ondernemers wat sceptisch tegenover staan.
Het beleggen in aandelen, start ups of crypto’s lijkt soms veel aantrekkelijker, zorg echter voor een gezonde mix. Laat je daarover adviseren door onze financieel planners. Neem een (groot) deel zekerheid, zodat je altijd nog wat achter de hand hebt als onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.
De eindbestemming
Bekende verzekeraars brengen het vaak mooi in beeld: Het pensioen van knappe ondernemers op leeftijd op een mooi jacht of dat witte tropische palmenstrand. Wat we echter weinig in beeld gebracht zien is dat deze mooie mensen op een regenachtige dag op een tegenvallende bestemming aankomen.
De realiteit is dat dromen ook in het water kunnen vallen: Bij de verkoop blijkt dat de onderneming niet het gewenste bedrag oplevert. De onderneming is bijvoorbeeld te sterk verbonden is aan de ondernemer of de gebruikte techniek blijkt verouderd. En dan nog die schuld aan de eigen B.V. of een oudedagsvoorziening (FOR) die nog afgedragen moet worden.
De routewijziging
De komende tijd gaat er een hoop veranderen op het gebied van de oude dag, met nieuwe pensioenwetgeving en de FOR, de fiscale oudedagsreserve, afgeschaft per 2023.
IB-ondernemers (die ondernemen binnen een eenmanszaak, maatschap of V.o.f.) hebben nu nog de mogelijkheid om een deel van de winst van de onderneming te reserveren voor de oude dag en hier later over af te rekenen.
Vanaf 2023 kun je geen extra FOR meer opbouwen. Wel mag een reeds bestaande FOR volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Inmiddels heeft het kabinet te kennen gegeven dat er bereidheid is om te kijken naar de mogelijkheid om de oudedagsreserve vrijwillig vrij te laten vallen in de winst van een boekjaar. De FOR zal hoe dan ook afgerekend moeten worden.
Een goed moment om eens te kijken hoe jij ervoor staat!
Overweeg jij om binnen nu en 10 jaar met pensioen te gaan? Dan is het sowieso verstandig om een financieel planner van JAN© eens te bellen en mee te laten kijken naar je toekomstige inkomen. Zo voorkom je dat je rond je gewenste pensioendatum van je adviseur te horen krijgt dat je je dromen mag verwezenlijken met enkel een AOW uitkering.
Verkies jij zon boven regen? Neem dan contact op met Petra Verkuijl, financieel planner bij JAN© via PetraVerkuijl@JAN.nl of 088-2202387.