Na een lange, stormachtige tijd en vele slapeloze nachten over de hoogte van de schulden komt er mogelijk een moment dat je als ondernemer in een B.V. denkt: “Wat als ik de stekker eruit trek?
Wat gebeurt er dan met mijn B.V. en met mij in privé?”.
Hoe een B.V. liquideren?
Voor het beëindigen van een onderneming zijn er verschillende mogelijkheden, waarvan liquideren er één is. Liquideren van je onderneming kan op twee manieren: met een verkorte of een lange procedure.
Uit onderzoek blijkt dat 90% van de ondernemers kiest voor de korte procedure ondanks dat deze procedure het nadeel heeft van bestuurdersaansprakelijkheid. Het grote voordeel van de korte procedure is de snelheid in het proces. Je kunt deze procedure toepassen op het moment dat er beperkte bezittingen en schulden op de balans staan.
Een ander voordeel is dat je schuldeisers niet hoeft te informeren over de voorgenomen beëindiging van je B.V. De voorwaarden voor de korte procedure gaan echter veranderen. Let op! Als je nog een claim zou kunnen verwachten van een leverancier of klant kies dan nooit voor de versnelde route in verband met bestuurdersaansprakelijkheid.
Wat gaat er veranderen?
Het liquideren van een B.V. met behulp van een korte procedure heeft de aandacht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij hebben het wetsontwerp “Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie” ter consultatie voorgelegd. Op dit wetsontwerp is veel kritiek gekomen waardoor het niet bekend is wanneer deze wet in werking treedt. Opmerkelijk is overigens dat het om een tijdelijke wet gaat. Achterliggende geachte hierbij is dat zij verwachten dat er de komende tijd meer B.V.’s worden opgeheven met behulp van de korte procedure en dat dit dan ook tijdelijk nodig is.
Wat betekent dit voor ondernemers?
Volgens het nieuwe wetsvoorstel moet het bestuur van tevoren een balans opmaken, moeten zij de jaarrekeningen van de afgelopen jaren publiceren en een verklaring publiceren waarom er geen baten zijn. Daarnaast moet je als bestuurder aan alle schuldeisers melden dat je de bedoeling hebt om te gaan liquideren. Dit betekent meer werkzaamheden voordat het mogelijk is om je B.V. te liquideren.
Wat te doen?
Voor jou als ondernemer is het van belang om in kaart te brengen hoe je de komende jaren verder gaat ondernemen: welke schulden je moet voldoen en hoe je openstaande schulden kunt inlopen. Op het moment dat duidelijk is dat dit een lastige missie is, geeft het mogelijk lucht als je op een goede manier je B.V. beëindigt.
Als je slapeloze nachten hebt van de toekomst van je B.V. neem dan contact op met je adviseur bij JAN©. Deze kan je inzicht geven in de toekomst of samen met je bekijken of het een goed idee is om je B.V. te liquideren. Vragen over dit artikel? Neem contact op met Dave de Heiden via DavedeHeiden@JAN.nl.