square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Vraag uit de praktijk: Tellen mijn studie-uren mee voor het urencriterium?

 Jaap voldeed als ondernemer altijd netjes aan het zogeheten urencriterium, maar beschikte eigenlijk niet over voldoende kennis om zijn leerlingen echt goed te begeleiden.

Nu studie toch wel veel van Jaap’s tijd opslokt, zit hij met zijn handen in het haar en hij vraagt zich af of hij straks geconfronteerd wordt met een hogere belastingaanslag.

 

Wat is het urencriterium?

Als je als ondernemer aan het urencriterium voldoet geeft je dat recht op een aantal ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek. Waardoor je kort gezegd gebruik kan maken van belastingkorting. Je voldoet aan het urencriterium als je per jaar tenminste 1.225 uur aan je onderneming besteed. Ook moet je meer dan de helft van je arbeidstijd aan je onderneming besteden. Voor starters bestaat een uitzondering. Starters kunnen naast een parttimebaan een onderneming opstarten, meer dan de helft van de tijd aan die parttimebaan besteden, en toch gebruikmaken van de ondernemersfaciliteiten.

Maar stel, dat je een uit de hand gelopen hobby hebt waar je je geld mee verdient. En nu, zoals Jaap, tot de conclusie komt dat je echt meer kennis nodig hebt om de onderneming in stand te houden en dus aan een studie begint. Tellen de uren die je aan de studie besteedt dan ook mee voor het urencriterium? En wat zijn dan de voorwaarden? Waar moet je op letten? En de kosten die de studie met zich mee brengt, kun je die ten laste brengen van de winst?

 

Is het noodzakelijk?

De uren die je besteedt aan een opleiding of studie tellen alleen mee voor het urencriterium als deze nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming. Het gaat om het verkrijgen of op peil houden van je vakbekwaamheid. In het geval van Jaap gaat het om het verkrijgen van vakbekwaamheid. Denk bij het op peil houden van vakbekwaamheid aan accountants en belastingadviseurs. Bij deze beroepen wordt het op peil houden van kennis ook verplicht gesteld door de beroepsorganisaties.

 

En hoe zit het bij de kennisverdieping, om nieuwe of meer klanten te kunnen bedienen?

Hier wordt het onderscheid gemaakt. Wanneer je een studie gaat volgen om nieuwe activiteiten te ontwikkelen of om je kennis uit te breiden en zo een bredere klantenkring te bereiken, dan tellen de uren niet mee. Dus stel, Jaap zou al een afgeronde bachelor aan het conservatorium hebben op het gebied van klassieke muziek, maar wil zich nu ook gaan verdiepen in popmuziek doormiddel van een nieuwe studie, zodat zijn lessen voor jongeren meer aantrekkelijk zijn, en jongeren in die richting les te kunnen geven. Dan gaat het om uitbreiding van activiteiten en tellen de uren die hij aan deze studie zou besteden niet mee. Je moet het zakelijke belang voor de onderneming in het oog houden en als de nieuwe studie niet noodzakelijk is om de onderneming in leven te kunnen houden, tellen de uren niet mee voor het urencriterium.

Als de studie verband houdt met de activiteiten die de onderneming uitoefent en daarvoor relevant is, kunnen de kosten van de studie wel ten laste van het resultaat van de onderneming worden gebracht.

In het geval van Jaap hebben we kunnen concluderen dat de noodzaak er toch echt wel is om te studeren. Dus Jaap verliet met een gerust hart het kantoor van JAN©. Toch is het onderscheid tussen het verkrijgen van kennis of kennisverdieping niet altijd makkelijk te maken. Twijfel je? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.