square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting 2021? Aanvragen kan tot en met 31 maart a.s.

JAN©

Voordeel behalen mét of juist zonder een fiscale eenheid?

Door B.V.’s een fiscale eenheid vennootschapsbelasting te laten vormen, kunnen verliesgevende B.V. ’s hun verliezen direct verrekenen met de positieve resultaten van andere B.V. ’s  in hetzelfde jaar. Hierdoor kun je belasting besparen. Maar ook op het juiste moment een fiscale eenheid verbreken, kan in je voordeel werken! Bekijk dus goed wat voor jouw B.V.’s de beste optie is.

Hoeveel vennootschapsbelasting betaal je in 2023?

Vanaf 2023 betaalt de B.V. 19% vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 winst. Over het meerdere is dit 25,8%. Omdat de eerste schijf in 2023 lager is dan in 2022 en het percentage hoger, is het soms minder voordelig om een fiscale eenheid te vormen. Toch kun je er nog steeds belasting mee besparen.

Wat is het voordeel van een fiscale eenheid?

De situatie kan zich voordoen dat binnen een groep bepaalde B.V. ’s verliesgevend zijn, terwijl andere B.V. ’s winstgevend zijn. Met een fiscale eenheid vennootschapsbelasting kunnen de verliesgevende B.V. ’s hun verliezen direct verrekenen met de positieve resultaten van de andere B.V. ’s in hetzelfde jaar. Door deze onderlinge verliesverrekening kun je vennootschapsbelasting besparen.

Is een fiscale eenheid altijd raadzaam bij gezamenlijke winsten tot
€ 200.000?

Een fiscale eenheid is gezien het tariefsopstapje in de vennootschapsbelasting voordelig bij een gezamenlijke winst tot € 200.000. Je kunt dan volstaan met één aangifte vennootschapsbelasting in plaats van meerdere aangiften. En je kunt de hierboven genoemde directe verliesverrekening toepassen. Door het aangaan van een fiscale eenheid is echter wel iedere vennootschap aansprakelijk voor de vennootschapsbelastingschulden van de fiscale eenheid. Tevens heeft de belastingdienst de mogelijkheid om belastingen onderling te verrekenen. Een teruggave van, bijvoorbeeld omzetbelasting, van de ene vennootschap kan dan worden verrekend met een openstaande belastingschuld (bijvoorbeeld loonbelasting) van een andere vennootschap. Dit kan als nadeel worden ervaren.

Reeds een fiscale eenheid aangevraagd? Is dit nog steeds raadzaam?

Heb je meerdere B.V.’s in een fiscale eenheid en heb je bijvoorbeeld meer winst gemaakt dan je vooraf had verwacht? Dan kan het ook raadzaam zijn om de fiscale eenheid te verbreken. Een logisch moment voor het verbreken van een fiscale eenheid kan 1 juli a.s. zijn. Dan betalen de B.V.’s die in de fiscale eenheid zaten gezamenlijk belasting over het eerste half jaar en over het tweede half jaar van 2023 wordt er per B.V. vennootschapsbelasting berekend.
Ook is het mogelijk om op 1 januari a.s. de fiscale eenheid te verbreken. Je hebt in dat geval geen tussentijdse cijfers nodig.

Stel, de fiscale eenheid behaalt € 400.000 winst en die winst is gelijk verdeeld over twee B.V.’s (ieder € 200.000). Bij een fiscale eenheid wordt dan € 200.000 belast tegen het hoge tarief (25,8%). Indien je per B.V. aangifte doet, dan blijven beide B.V.’s in de lage schijf (19%). De besparing is dan € 13.600 (6,8% van € 200.000).

Wat is voor jou de juiste keuze?

Zowel bij het aangaan als verbreken van een fiscale eenheid spelen, naast de hierboven genoemde aspecten, meerdere overwegingen waar je rekening mee moet houden. Vraag jij je af of het verbreken van, of het aangaan van een fiscale eenheid verstandig is voor jouw B.V.’s?
Neem dan contact op met Dave de Heiden via DavedeHeiden@JAN.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.