square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
UBO register

JAN©

Veel UBO’s nog niet geregistreerd

Per 27 maart jl. moesten alle UBO’s (Ultimate Beneficial Owner) oftewel; de uiteindelijke belanghebbende van een organisatie geregistreerd zijn. Toch blijkt dat ca. 40% het op dit moment nog niet heeft geregeld. Je kunt echter tegen potentiële problemen aanlopen als niet is voldaan aan de UBO registratie.

Wil je meer weten over wat het doel is van het UBO register, wie zich moet inschrijven en hoe het register werkt, lees dan het vorige artikel over de UBO registratie.

Mogelijke zakelijke belemmeringen

Wanneer je (na 27 september 2020) een B.V. opricht wordt direct de UBO geregistreerd anders wordt er geen KVK-nummer verstrekt. Voor organisaties die al voor deze datum waren opgericht was er tot 27 maart jl. de tijd om de UBO te registreren. Heb je dit nog niet gedaan dan kun je bijvoorbeeld tegen de hieronder beschreven zaken aanlopen:

  • Een bezoek aan de notaris: Stel, je bent voornemens een aandelenoverdracht uit te voeren dan moet de UBO geregistreerd zijn anders kan de notaris niet voor je aan de slag.
  • Een bezoek aan de bank: Stel, je wenst een extra zakelijke bankrekening te openen of een financiering aan te vragen dan zal de bank niet voor je aan de slag gaan als de UBO niet is geregistreerd.
  • Een nieuwe accountant: Ook een partij als JAN© mag je niet accepteren als nieuwe klant als niet aan de UBO registratie is voldaan.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van belemmeringen die op jouw pad kunnen komen als ondernemer wanneer niet aan de UBO registratie is voldaan. Voorkom dat je tegen problemen aanloopt!

JAN© adviseert je, wanneer je nog niet hebt voldaan aan de UBO registratie, dit zo spoedig mogelijk te regelen. De registratie kan namelijk tot 16 weken duren aangezien veel bedrijven tot het laatste moment gewacht.

Handhaving UBO registratieplicht

Naast de bovengenoemde mogelijke problemen kan een boete of dwangsom worden opgelegd wanneer je niet hebt voldaan aan de UBO registratie. Het BEH, Bureau Economische Handhaving, is een onderdeel van de Belastingdienst dat gaat controleren of de UBO is geregistreerd in het UBO-register bij de Kamer van Koophandel, hierna KVK. Indien dit nog niet het geval is, wordt het BEH hierover geïnformeerd door de KVK. Het BEH zal de organisatie waarvan de UBO nog niet is geregistreerd hieraan herinneren. Wordt de UBO na deze herinnering, binnen 2 weken, volgens de juiste wijze geregistreerd dan voorkomt dit een boete. Gebeurt dit niet dan is de organisatie in overtreding en kan het BEH vervolgens een boete opleggen van maximaal € 22.500 of een dwangsom waar geen maximumbedrag voor geldt.

Of er werkelijk zulke hoge boetes worden opgelegd valt te bezien. Je wilt dit uiteraard niet ervaren én zonder belemmeringen ondernemen, zorg er dus voor dat de UBO-registratie geregeld is. Heb je hier vragen over? Neem dat contact op met Dave de Heiden via DavedeHeiden@JAN.nl of 088-2202318.

Meer weten over de laatste stand van zaken? Lees het artikel: Bezittingen UBO, wel óf niet openbaar?

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.