square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Twee keer ja is nee

JAN©

Twee keer ja is nee

De vrouw is haar eerste huwelijk in 1987 aangegaan in Engeland. Dit huwelijk is formeel nooit beëindigd. In 1992 gaf de vrouw voor de tweede keer het ja-woord. De rechter heeft echter van die tweede ja een nee gemaakt. Met terugwerkende kracht. Hij heeft het huwelijk nietig verklaard. Door de nietigverklaring zijn ook het echtscheidingsconvenant uit 2002 en de alimentatieplicht van het tweede huwelijk met terugwerkende kracht nietig en dus niet bestaand. De vrouw moet daarom de reeds ontvangen alimentatie (96.000 euro) en afkoopsom uit het convenant (45.000 euro) aan de man terugbetalen.

Om het voor de vrouw nog erger te maken, is ook de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding niet (meer) van toepassing. De vrouw heeft op grond van die wet bij de echtscheiding in 2002 een deel van het pensioen van de man toegewezen gekregen. Dit pensioen, met een waarde van 430.000 euro, is inmiddels deels uitgekeerd en moet in het geheel aan de man teruggegeven worden.

De uitspraak van de rechter is logisch. Bigamie is wettelijk niet toegestaan. Een persoon kan tegelijkertijd slechts met één andere persoon door het huwelijk verbonden zijn. De uitspraak laat wel zien dat het wel of niet gehuwd zijn verstrekkende juridische gevolgen heeft. Ook voor je pensioen.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.