square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Tel af met JAN© naar een fiscaal vriendelijk nieuwjaar!

Hoe ga jij voordeel behalen en inspelen op de veranderende wetgeving? Je hebt nog een aantal om een mooi voordeel te realiseren. Het lijkt nog lang, maar voor je het weet staan we met champagne in de hand af te tellen naar het nieuwe jaar. Benut de tijd goed, het doorvoeren van maatregelen heeft tijd nodig!

10. Vermijd hoge box 3-heffing op spaargeld.

De rente op spaargeld is nog steeds extreem laag en de box 3-heffing over het spaargeld leidt tot een hoge belastingdruk. Je kunt dit in 2022 vermijden door vóór de peildatum van 1 januari 2022 jouw spaargeld te verminderen. Denk hierbij aan opties als:

 • Spaargeld in te brengen in een (nieuwe) B.V.
 • Je spaargeld te lenen aan je B.V.
 • Een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) op te richten, voor de oprichting hoef je niet naar de notaris! Lees hier meer over het Open Fonds voor Gemene Rekening;  
 • Het vooruit betalen van rekeningen, denk aan het vooruitbetalen van de hypotheekrente (max. 6 maanden i.v.m. de renteaftrek) en het vooruitbetalen van belastingaanslagen.
 • Affiniteit met beleggen en box 3 heffing besparen? Overweeg groene beleggingen en benut de vrijstelling van ruim € 120.000 (bij fiscaal partners).

9. Verminder de hoge rente op de eigen woning lening.

Sluit per jaar 10% (of het maximale percentage dat bij jouw financiering boetevrij afgelost c.q. overgesloten kan worden) hypothecaire lening van de bank over naar de B.V. Wil je meer overhevelen en accepteer je de boeterente? Dan betaalt de belastingdienst in 2021 nog maximaal 43% mee! In 2022 daalt dat naar 40%, en 37,05% vanaf 2023.

8. Verdeel de winst verstandig. Plan de vennootschapsbelasting!

Bekijk of het verstandig is je huidige structuur aan te houden óf dat het mogelijk is om e.e.a. slimmer in te richten:

De fiscale eenheid
Wanneer er meerdere B.V.’s die voor de heffing van vennootschapsbelasting zijn opgenomen in een fiscale eenheid is het raadzaam te bekijken of dit nog steeds een goed idee is. De vennootschapsbelasting kent twee tariefschijven. In 2022 wordt de winst tot € 395.000 tegen 15% belast. Over het meerdere betaalt de B.V. 25,8%.
Stel, je hebt 2 B.V.’s in een fiscale eenheid met een gezamenlijke winst van
€ 600.000 dan betaal je in 2022 € 112.140 vennootschapsbelasting.
Wanneer deze beide B.V.’s ongeveer evenveel winst maken (ieder € 300.000) en je verbreekt de fiscale eenheid, dan betaal je in 2022 in totaal € 90.000 vennootschapsbelasting. Het fiscale voordeel is alleen in 2022 al € 22.140!

Splitsing van activiteiten
Stel, je hebt één B.V. die bijvoorbeeld 1 miljoen winst maakt dan kan het verstandig zijn om bepaalde (zelfstandige) activiteiten onder te brengen in een tweede B.V., waardoor de winst verdeeld wordt over de twee B.V.’s. Hierdoor kun je tweemaal gebruik maken van het lage tarief van 15%! In het meest optimale voorbeeld wordt tweemaal € 395.000 tegen 15% belast in plaats van eenmaal. Dat levert dan een maximaal voordeel op van € 42.660 per jaar!

Nieuwe activiteiten onderbrengen in nieuwe B.V.
Wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten kan het handig zijn deze gelijk onder te brengen in een aparte projectvennootschap om gebruik te maken van het tariefsvoordeel. Ben je vernieuwend bezig? Dan is het ook overzichtelijk voor de toepassing van de eventuele WBSO en de innovatiebox.

Onderlinge doorbelastingen
Controleer verder of de onderlinge doorbelasting nog klopt, denk hierbij aan de huur van het pand of een wijziging van de management fee. Het is zeer zeker het onderzoeken waard!

7. UBO, registreer je tijdig!

De uiteindelijke belanghebbende (Ultimate Beneficial Owner) van de B.V. N.V., coöperatie, VOF, C.V., vereniging en stichting moet geregistreerd worden bij de KvK in het UBO register. Het register moet bijdragen aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Daarnaast weet je beter met wie je uiteindelijk zaken doet is het idee. Je hebt als UBO tot 27 maart 2022 de tijd je te registreren. Wacht hier niet te lang mee om hoge boete of erger te voorkomen. Via de link lees je meer over de UBO registratie.

6. Bespaar op de bijtelling met een emissievrije auto uit voorraad.

Kies je in 2022 voor een nieuwe elektrische auto dan betaal je 16% bijtelling tot een cataloguswaarde van € 35.000, kost de auto meer dan betaal je over het meerdere 22% bijtelling. Het percentage op het moment van de tenaamstelling blijft 60 maanden van kracht. In 2021 betaal je over de eerste € 40.000 euro nog 12% bijtelling. Toe aan een nieuwe auto? Overweeg het gaspedaal in te trappen en een voorraadmodel te kiezen.

5. Beloon je werknemers.

Veel werknemers hebben de afgelopen periode net even een stapje extra moeten zetten. Daarnaast is het personeelsaanbod schaars en de vraag naar goede mensen groot. Hoe ga jij als werkgever jouw goede werknemers belonen en behouden? Naast het verhogen van het salaris zijn er tal van opties, een aantal voorbeelden:

 • Fiscaal aantrekkelijke aandelenoptierechten als loon vanaf 2022.
  Het wordt fiscaal aantrekkelijker om als werkgever aandelenopties te verstrekken aan je werknemers. Waar er nu belastingheffing plaatsvindt op het moment dat de werknemer het aandelenoptierecht uitoefent is het vanaf 2022 zo dat de heffing plaatsvindt op het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn. De gedachte is dat er dan geld aanwezig is om de belasting mee te  voldoen.
 • De vrije ruimte binnen de WKR is in 2021 verruimd. Deze bedraagt 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom en over het resterende deel 1,18% van de loonsom. Benut deze ruimte!
 • De elektrische fiets! Het is een milieuvriendelijk vervoersmiddel, zorgt voor meer beweging van de werknemer en is tevens een prachtig cadeau. De fiets is fiscaal vriendelijk te verstrekken, de medewerker betaalt hiervoor alleen een bijtelling voor het privégebruik van 7% van de waarde (consumentenadviesprijs) van de fiets. Dit betekent dat de medewerker voor nog geen tientje netto per maand een heerlijke fiets van de zaak rijdt. Het tientje kan uiteraard nog onder worden gecompenseerd waardoor de medewerker geheel gratis op de fiets kan stappen!
 • Jouw grootste goed zijn veelal je werknemers. Voor werknemers met kinderen zijn dat uiteraard de kinderen. Hoe mooi is het als jij jouw werknemer aan je kunt binden door te zorgen voor de studie van zijn/haar kinderen. Door deze vliegende start heeft de volgende generatie straks een voorsprong op de arbeidsmarkt én de woningmarkt. En dit kan fiscaal vriendelijk! Een mooier cadeau kun je een werknemer met kinderen niet schenken! Meer weten neem contact op met Nienke Kimsma via 088-2202427 NienkeKimsma@JAN.nl
 • Medewerkers belonen én tevens een start maken met bedrijfsopvolging? Denk dan eens aan het overdragen van participaties. Let hierbij wel goed op de fiscale aspecten. Een werknemer moet zich bij de overdacht van de participaties gaan gedragen als ondernemer.

4. Benut de subsidie mogelijkheden en start met verduurzamen!

Wil je jouw onderneming verduurzamen? En wil je onderzoeken hoe dit moet? Dan kun je de eerste stap zetten door een subsidie van maximaal € 2.500 via de SVM, de subsidie verduurzaming MKB.  Je kunt met deze subsidie energieadvies op maat inwinnen en de subsidie o.a. gebruiken voor advies over investeren, financieren. Wanneer je in beeld heb met welke mogelijkheden je kunt besparen kijkt JAN© graag met je mee om te kijken hoe jij optimaal gebruik kunt maken van een subsidie als de ISDE zakelijk of van regelingen als de KIA, MIA, Vamil. Ook in het totaal plaatje van de komende investeringen voor jouw onderneming.
Bekijk de mogelijkheden zeker als je een kantoorpand hebt dat nog niet voldoet aan energielabel C!
Thuis de boel verduurzamen en/of isoleren? Denk dan ook aan de subsidiemogelijkheden als de ISDE voor particulieren.

3. De BOR, profiteer er van zolang het nog kan.

De BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) is een veel besproken onderwerp op de fiscale agenda van politiek Den Haag. Deze regeling maakt het mogelijk vermogen belastingvrij over te dragen aan kinderen of medewerkers. De afgelopen tijd kwam uit allerlei onderzoeken dat deze regeling zou moeten worden afgebouwd, maar zowel de VVD als het CDA hebben aangegeven voor een behoud van de BOR te zijn. D66 wil ook graag een vrijstelling behouden, maar wel tegen een lager tarief. Voorlopig een geruststellend bericht voor veel ondernemers, al geeft het nog weinig zekerheid voor de toekomst: Je weet wat er nu is, maar niet wat er komen gaat. Maak gebruik van de huidige gunstige regeling ga aan de slag met bedrijfsopvolging!

2. Bespaar met de auto van de zaak.

Rijd je al een aantal jaar, zeg een jaar of 3, in een auto van de zaak? Dan is het financieel gezien mogelijk interessant om de auto over te dragen naar jezelf in privé. JAN© heeft voor veel DGA’s al een mooie besparing mogen realiseren door op het juiste moment de overdracht van de auto naar privé te regelen.
Meer weten? Neem contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl of 088-2202301. Hij rekent graag voor je uit wat jij kunt besparen.

1. Gun je kind een vliegende start op de woningmarkt.

Is jouw kind bezig met de oriëntatie op de krappe woningmarkt?
Overweeg dan een belastingvrije schenking. Er kan in 2021 tot maximaal € 105.302 geschonken worden zonder dat er schenkbelasting verschuldigd is. En deze zogenoemde jubelton blijft ook in 2022, maar let op, je kunt maar eenmaal gebruik maken van deze vrijstelling. Je kind of de partner van je kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Het geld kan gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning, ter aflossing van de hypotheek, de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van uw eigen woning af te kopen. Ook is het mogelijk de schenking te gebruiken voor een dure studie.
Geen ton over? Maar toch een dierbare een steuntje in de rug geven? De algemene schenkingsvrijstelling is in verband met Corona verhoogd met € 1.000 tot € 3.244. Is de ontvanger je kind? Dan is de vrijstelling wat ruimer en deze is  in 2021 ook verhoogd met € 1.000 tot € 6.604.
Meer weten? Neem contact op met Steven Bulteel via StevenBulteel@JAN.nl
Toevoeging 10 maart 2020: De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt verlaagd tot €27.231 per 1 januari 2023 De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft aldus de afspraken in het regeerakkoord.

Even sparren met een adviseur? Neem dan contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl of 088-2202301 of Nienke Kimsma via NienkeKimsma@JAN.nl of 088 220 2427.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.