square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Sustainable,Eco-friendly,Travel,Tourist,Hiker,Walking,In,Natural,Bamboo,Forest

JAN©

Subsidies vanaf 2022

Vanuit Den Haag zijn er diverse subsidies aangekondigd. Een rode draad wordt gevormd door de impuls om klimaatverandering aan te pakken. Voor dit doel is een bedrag van € 6,8 miljard uitgetrokken. De belangrijkste aankondigingen en wijzigingen zetten we voor je op een rij.

Verduurzaming van de eigen woning en gebouwen
Het kabinet wil dat woning- en gebouweigenaren de verduurzaming kunnen betalen. Het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen is een kostbare aangelegenheid die voor veel eigenaren nog een financiële drempel vormt. Om die reden is aangekondigd dat van 2022 tot en met 2024 de volgende subsidies beschikbaar worden gesteld:
€ 228 miljoen voor het plaatsen van hybride warmtepompen in woningen
€ 514 miljoen voor de isolatie van huur- en koopwoningen
€ 525 miljoen om publieke gebouwen te verduurzamen

Overige subsidies voor verduurzaming
Het kabinet wenst dat Nederlanders duurzame keuzes maken. Er wordt in totaal € 600 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor:
-de aanschaf van elektrische auto`s voor particulieren. De zogenaamde SEPP-regeling
-de aanschaf van emissieloze bedrijfswagens. De zogenaamde SEBA-regeling.
Wat opvalt is dat de regelingen een bredere toepasbaarheid krijgen. Zo kan ook gebruik worden gemaakt van deze regelingen bij de aanschaf van een tweedehands auto of bedrijfswagen.

Duurzame energie en andere technologie voor reductie van CO2
Wie actief technologie ontwikkelt of werkt aan het leveren van duurzame energie kon al opteren voor de subsidieregeling SDE++. Het budget hiervoor wordt met € 3 miljard verhoogd in 2022.

WBSO
WBSO staat voor Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk. De subsidieregeling wordt verstrekt in de vorm van een korting op de af te dragen loonbelasting die is toe te rekenen aan speur en ontwikkeling.

In het Belastingplan 2022 is een vereenvoudiging van de aanvraagsystematiek van WBSO voorgesteld op drie punten:

  1. Met ingang van 1 januari 2022 is het voor ondernemers mogelijk om een WBSO aanvraag in te dienen die overlapt met een periode uit de vorige aanvraag. Zo kan de ondernemer beter inspelen op grote, vooral onverwachte, ontwikkelingen.
  2. Doordat alle S&O verklaringen gaan gelden voor de rest van het kalenderjaar wordt het makkelijker voor de ondernemer om binnen 3 maanden na afloop van het kalenderjaar de mededeling van de daadwerkelijke S&O uren, kosten en uitgaven in te vullen.
  3. Tot slot wordt het voor de ondernemer mogelijk om de afdrachtvermindering op de loonheffingen met ingang van 2022 flexibel toe te passen. Zo kan de ondernemer de afdrachtvermindering toepassen per tijdvak wat mogelijk beter aansluit bij de gemaakte S&O uren in dat tijdvak.

Uitgewerkt in een voorbeeld: stel dat je een WBSO beschikking hebt voor kwartaal 1 van een jaar, dan kun je nu slechts elke maand 1/3e deel van de toegekende subsidie verrekenen. Voorgesteld is dat je straks ook in maand 1 alles kunt verrekenen of juist niets en het restant naar wens in de andere twee maanden gebruikt. Klik hier voor meer informatie over de WBSO.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met mij op via 088-2202284 of KoenHorseling@JAN.nl

Koen Horseling
Koen Horseling, fiscalist

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de Special Belastingplan 2022 van JAN©:

Inkomstenbelasting
Vennootschapsbelasting
BTW
Lonen en belonen
De woning
Kindregelingen
De auto
Overige maatregelen

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.