square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Stuur (alsnog) formulier uitfaseren pensioen eigen beheer naar Belastingdienst

Als je in 2017 je pensioen in eigen beheer hebt afgekocht of hebt omgezet in een oudedagsverplichting, heb je tot en met 11 december 2018 de mogelijkheid het verplichte informatieformulier bij de Belastingdienst aan te leveren. Als je het volledig ingevulde en ondertekende formulier niet tijdig instuurt, wordt de gehele commerciële waarde van de (voormalige) pensioenaanspraken tegen 52% plus 20% revisierente belast.

Besluit Staatssecretaris

Oorspronkelijk had je na het uitfaseren van zijn pensioen in eigen beheer 1 maand de tijd om je formulier bij de Belastingdienst aan te leveren. In de praktijk is gebleken dat deze periode voor sommigen te kort is. De staatsecretaris heeft met zijn besluit van 18 oktober 2018 de periode waarbinnen het informatieformulier aangeleverd dient te worden verlengd tot een jaar. Daarnaast is een overgangstermijn van zes weken opgenomen voor DGA’s waarbij omzetting de afkoop reeds in 2017 plaatsvond.

Alsnog gebruikmaken van de belastingkorting?

Heb je nog geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid je pensioen in eigen beheer af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting? Dan krijg je bij een afkoop in 2018 nog een korting op de te betalen belasting van 25%. In 2019 neemt deze korting af tot 19,5%. Vanaf 2020 is het niet langer mogelijk je pensioen in eigen beheer om te zetten of af te kopen.

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp, of heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met een van onze pensioenadviseurs.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.