square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

“Snelheidsbeperking” turboliquidatie komt eraan!

Stoppen met je B.V.? De regelgeving omtrent de turboliquidatie wordt binnenkort aangepast. Wanneer je nog gebruik wilt maken van de huidige vereenvoudigde regelgeving moet de liquidatie afgerond zijn vóór 15 november 2023.

Wat is een turboliquidatie?

De turboliquidatie is een ontbinding, op eigen initiatief, van een rechtspersoon (B.V.) zonder baten. Bij een turboliquidatie besluit de algemene vergadering (van aandeelhouders) tot ontbinding van de vennootschap. Door dit besluit houdt de vennootschap direct op te bestaan, en kan de liquidatie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel worden ingeschreven. Voor een turboliquidatie mogen er dus op het moment van ontbinden geen baten meer aanwezig zijn.  Het is dus ook mogelijk als de rechtspersoon op het moment van opheffing geen baten, maar wél schulden heeft.

Een turboliquidatie biedt ruimte aan bestuurders om alle baten die er binnen bijvoorbeeld de B.V. zijn te verkopen en met de opbrengst daarvan de schulden zoveel mogelijk af te lossen. Zo kan een B.V. betrekkelijk snel en eenvoudig worden beëindigd.

Wat gaat er veranderen?

Door een wetswijziging worden per 15 november a.s. de voordelen van de huidige regeling te weten de snelheid en een beperking van de kosten ten opzichte van de ‘standaard’ ontbindingsprocedure minder groot. Na deze datum is de financiële verantwoordingsplicht groter en is de doorlooptijd van het proces langer.

Let op! Voor liquidaties die na 15 november 2023 afgerond worden zal het begeleiden van JAN© bij een liquidatie dan ook meer kosten met zich meebrengen.

Ben jij voornemens te stoppen met je B.V.? En wil je nog gebruik maken van de huidige regeling voor turboliquidatie? Neem dan snel contact op met Tom van Geel via TomvanGeel@JAN.nl of 088 – 2202287.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.