Het Fonds
Bij een OFGR brengen ten minste twee deelnemers, de participanten, vermogen in voor een gezamenlijke belegging. Deze deelnemers moeten ten minste 10% van het vermogen inbrengen en mogen geen partners zijn die gehuwd zijn in gemeenschap van goederen.
De oprichting gebeurt door het sluiten van een overeenkomst tussen ten minste vier partijen: de beheerder, de bewaarder en de participanten van het fonds. Voor de rol van beheerder en bewaarder kan eventueel een stichting worden opgericht. Je kunt als participant ook zelf beheerder of bewaarder zijn.
Participaties
De participanten ontvangen voor het vermogen dat zij inbrengen bewijzen van deelgerechtigdheid, participaties. Hoeveel participaties er worden ontvangen hangt dus af van de waarde van het ingebrachte vermogen. De participaties in het fonds moeten vrij verhandelbaar zijn. Voor de verkoop van de participaties is geen toestemming nodig van alle participanten.
De belastingheffing
Het fonds is opgericht om belastingsparing te behalen, dat betekent echter niet dat er helemaal geen belasting verschuldigd is. Je kunt het OFGR qua belastingheffing vergelijken met een B.V., er is dus wel vennootschapsbelasting verschuldigd. Het voordeel is echter dat alleen het daadwerkelijk in een jaar behaalde rendement wordt belast. Het tarief van de vennootschapsbelasting is in 2022 15% voor winsten tot en met 395.000 euro en 25,8% voor het meerdere.
Wanneer de winst wordt uitgekeerd aan de participanten wordt deze belast in box 2 van de inkomstenbelasting tegen 26,90% in 2022. De gecombineerde heffing over het daadwerkelijk behaalde rendement is vaak voordeliger dan beleggen in box 3. Bekijk of dit in jouw situatie ook zo is, het hangt af van de beleggingsvorm en het werkelijke rendement.
Voordelen OFGR in vergelijking met de spaar B.V.
Het OFGR kent tevens een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met de situatie waarbij er vermogen wordt ingebracht in een spaar-B.V.
- Het OFGR kan eenvoudig en snel worden opgericht zonder notariële akte (met uitzondering van de eventuele oprichting van een stichting voor de rol van beheerder en bewaarder);
- Het OFGR hoeft niet te worden ingeschreven bij de KvK en heeft geen publicatieplicht van de jaarrekening. Hierdoor blijft het vermogen anoniem;
- Terugbetaling van kapitaal aan de participanten is eenvoudiger, omdat je daarvoor niet naar de notaris hoeft.
Het familiefonds
Het OFGR is ook te gebruiken ter anonimisering van beleggingsvermogen in een bestaande B.V. of als familiefonds. Hierbij houdt de beheerder de controle over het familievermogen, terwijl de beleggingsresultaten van het vermogen terechtkomen bij de participanten.
Richt nog voor het einde van het jaar een fonds op!
Wil je vanaf 2021 gebruikmaken van de voordelen van een OFGR? Richt dan uiterlijk 31 december a.s. een fonds op.
JAN© begeleidt je graag bij de oprichting van een OFGR.
Neem voor meer informatie of advies over jouw specifieke situatie contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl