square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Prinsjesdag 2018: Kindregelingen

Kinderopvangtoeslag

Er wordt flink geïnvesteerd in de kinderopvangtoeslag. Het kabinet besteedt vanaf 2019 structureel € 248 miljoen aan de betaalbaarheid van de kinderopvang. Dit moeten bijna alle ouders merken doordat zij een hogere kinderopvangtoeslag ontvangen vanaf 2019.

Het maximumvergoedingspercentage voor “ het eerste kind”  gaat omhoog van 94% naar 96%. De inkomensgrens waarbij ouders voor het eerste kind kinderopvangtoeslag krijgen ter hoogte van de vaste voet van 33,3% wordt per 2019 verhoogd naar € 123.920.

Uurprijzen omhoog

Verder gaan de maximum uurprijzen voor de kinderopvang die de overheid vergoedt omhoog, wat moet zorgen voor een kwaliteitsverbetering van de kinderopvang. De maximumuurprijs van de dagopvang wordt met € 0,27 verhoogd, en die van de buitenschoolse opvang met € 0,34.

Het kabinet ziet af van de directe financiering in de kinderopvang. Eerder was het plan de directe financiering door DUO (uitvoerder van de studiefinanciering) te laten uitvoeren. Hier is van afgezien in verband met de risico’s die een dergelijke stelselwijziging met zich meebrengt. In plaats daarvan wordt een verbetertraject gestart in samenwerking met de Belastingdienst.

Meer kinderbijslag

Per 2019 gaat het budget voor de kinderbijslag met structureel € 250 miljoen omhoog. Waardoor er  € 88,75 extra basiskinderbijslag per kind per jaar beschikbaar is.

Meer kindgebonden budget

Vanaf 2020 stijgt het kindgebonden budget voor partners met middeninkomens met bijna € 500 miljoen. De inkomensgrens waar de afbouw van het kindgebonden budget begint voor partners, wordt verhoogd met
€ 16.500. Hierdoor kom je eerder in aanmerking voor kindgebonden budget.

Kraamverlof

Het kraamverlof voor de partner van de moeder wordt volgend jaar uitgebreid van twee dagen naar vijf dagen. Vanaf 2020 kunnen partners ook vijf werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70% van het salaris.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.