square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Prinsjesdag 2018: Duurzaam ondernemen

Flinke vermindering Energie-investeringsaftrek

Als je investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen is het mogelijk om over een deel van de investeringskosten een belastingaftrek te krijgen. Het aftrekpercentage voor de energie-investeringsaftrek (hierna EIA) gaat in 2019 omlaag naar 45%. Dit jaar kunnen ondernemers die in aanmerking komen voor de EIA nog rekenen op een aftrek van 54,5%. Als je energiezuinige bedrijfsmiddelen aanschaft die voorkomen op de Energielijst, kom je in aanmerking voor de EIA. Er geldt echter een grens, het energiezuinige bedrijfsmiddel moet tenminste € 2.500 kosten.

Uit een evaluatie blijkt dat het exacte aftrekpercentage niet veel invloed heeft op de keuze van de ondernemer. De onderzoekers geven aan dat de stijging van het percentage van 41,5% in 2015 naar 58% in 2016 niet leidt tot veel meer duurzame investeringen. Volgens het ministerie is het fiscale voordeel dadelijk kleiner, maar is het percentage nog steeds hoog genoeg om ondernemers te prikkelen om energie te besparen.

 

Tip!

Ben je voornemens om een bedrijfsmiddel aan te schaffen die op de Energielijst voorkomt? Dan is het fiscaal gezien voordeliger om nog dit jaar de investering te doen.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.