In zo ongeveer elke branche speelt het momenteel: personeelstekorten. Hoe ga je daar mee om als werkgever en wat kun je er tegen doen? Wellicht is het een idee om uitzendkrachten, stagiairs, en nieuwe werknemers aan te trekken die misschien net niet kwalificeren en op te leiden of om te scholen. Veel ondernemers zijn nu echter ook aan het kijken wat ze er aan kunnen doen om de huidige werknemers die je echt liever niet ziet vertrekken aan zich te binden.
Het belonen van medewerkers
Bij JAN© zien we steeds meer klanten die aangeven de ambitieuze medewerkers aan zich willen binden door ze te belonen. Niet met een goed salaris, maar met een stuk aandeel in de winst. De vragen die deze ondernemers hebben zijn: Hoe pak ik dit aan? Wat zijn de mogelijkheden, de voor- én de nadelen?
Graag tonen wij vier varianten die hiervoor benut kunnen worden:
1. Bonus
2. Stock Appreciation Rights (SAR)
3. Aandelen
4. Opties op aandelen
1. Bonus
Uiteraard is het mogelijk om goede prestaties te belonen met een bonus. Het toekennen van een bonus is ten opzichte van de andere drie varianten zeer eenvoudig. Er hoeven geen ‘ingewikkelde’ plannen opgesteld te worden. Het voordeel voor de werknemers is dat hij direct beschikt over extra geld. Het nadeel is dat het soms niet als bindmiddel wordt ervaren. Daarnaast is het van belang om goed te kijken naar het moment van het toekennen van de bonus. In de praktijk kan dit verkeerde prikkels geven en tot behoorlijke discussies leiden, hetgeen juist averechts werkt op de doelstelling van werknemers “binden”.
2. SAR
Een andere mogelijkheid om de werknemers te binden is het toekennen van een zogenaamde SAR (Stock Appreciation Rights). Bij deze variant ontvangen de werknemers geen echte aandelen maar alleen een vorderingsrecht op de waardegroei van de aandelen. Deze komt pas tot uitdrukking bij bijvoorbeeld een verkoop in de toekomst. Dit is relatief eenvoudige optie omdat een en ander via een overeenkomst kan worden vastgelegd zonder tussenkomst van een notaris en zonder wijziging van de statuten van de B.V.
3. Aandelen
Ook is het mogelijk om werknemers aandelen te geven of te laten kopen. Het bezit van aandelen wordt door een werknemer over het algemeen als “zeer bindend” ervaren.
Wanneer een werknemer een zakelijke prijs betaalt voor de aandelen, dan is er geen discussie met de Belastingdienst over de heffing. Het is toegestaan dat 30% van de koopsom schuldig wordt gebleven, tegen een zakelijke rente. Dit betekent dat er dus 70% eigen geld wordt ingebracht. Wanneer er meer schuldig wordt gebleven of de werknemer de aandelen gratis krijgt wordt dit meestal niet geaccepteerd door de Belastingdienst met naheffingen tot gevolg.
4. Opties
Bij deze variant wordt er een optie verleend tot de koop van een aandeel voor een bepaalde waarde, de uitoefenprijs. Er kan een toezegging worden gedaan dat de opties worden verleend wanneer er een bepaald doel is gehaald, zoals een omzetdoel of dat iemand bijvoorbeeld drie jaar in dienst moet blijven voordat de opties worden verleend. Pas wanneer de werknemer het optierecht uitoefent krijgt deze werknemer aandelen. Bij opties wordt bij uitoefening (of verkoop) het verschil tussen de uitoefenprijs en de waarde van het aandeel belast als loon in natura bij de betreffende werknemer.
Er wordt nog gewerkt aan een regeling die ervoor moet zorgen dat het moment van het heffen van loonbelasting wordt verlegd van het moment dat de opties worden uitgeoefend naar het moment dat het aandeel vrij verhandelbaar is. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel. Nu is het wachten op de Eerste Kamer. Meer over dit onderwerp lees je in het artikel Fiscaal aantrekkelijke aandelenoptierechten als loon.
Ben jij ook bezig met het vraagstuk hoe medewerkers te belonen en te binden? Neem dan contact op met:
Camiel Lokkerbol via 088-2202301 of CamielLokkerbol@JAN.nl