square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
potlood op papier

JAN©

Pakket maatregelen MKB

De wijzigingen en aanvullingen naar aanleiding van het Belastingplan dat we de derde dinsdag van september gepresenteerd hebben gekregen volgen elkaar in rap tempo op.
De recent gepresenteerde nota van wijziging telde nummer 5 en ziet op het pakket maatregelen voor het MKB dat is aangekondigd in de Miljoenennota.

Aanjagen investeringen MKB

De achterliggende gedachte voor het gepresenteerde pakket is het ‘aanjagen van investeringen’ geweest. De bedoeling is dat er door het MKB meer (groene) investeringen worden gedaan. De onderstaande regelingen moeten hier aan bijdragen:

MIA (Milieu-investeringsaftrek)

Wanneer je als ondernemer in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel investeert (vanaf € 2.500) kun je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de MIA als het bedrijfsmiddel op de Milieulijst staat. Door gebruik te maken van de MIA kun je tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Hierdoor wordt de winst verlaagd en betaal je minder belasting. Wanneer je een bedrijfsmiddel hebt aangeschaft die op de milieulijst staat kun je ook de willekeurige afschrijving toepassen (de Vamil), hiermee kun je tot 75% van de investering afschrijven op een zelf te bepalen tijdstip.

EIA (Energie-investeringsaftrek)

Wanneer je als ondernemer in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie investeert kun je mogelijk gebruik maken van de EIA. Het is een regeling voor bedrijfsmiddelen vanaf € 2.500 die vermeld staan op de Energie investeringslijst. Voor 2022 is de aftrek 45,5% (aanschaf- en voortbrengingskosten).

De EIA (is net als de MIA) voor ondernemers die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen en te combineren met de reguliere investeringsaftrek (de KIA). De EIA en de MIA kunnen niet gecombineerd worden voor eenzelfde investering.

De MIA en EIA zijn geen nieuwe regelingen, er wordt echter meer budget besteed aan deze regelingen. Het gaat om € 150 miljoen voor de EIA en MIA tezamen. Het extra budget in 2023 zal voornamelijk nodig zijn om ervoor te zorgen dat de bestaande bedrijfsmiddelen gestimuleerd kunnen blijven.

Willekeurige afschrijving

Er wordt gewerkt aan een regeling die ervoor zorgt dat wanneer er geïnvesteerd is in een ‘aangewezen bedrijfsmiddel’ deze in 2023 maximaal voor 50% kan worden afgeschreven.
Het overige deel wordt afgeschreven volgens de reguliere regels. Het voordeel van de willekeurige afschrijving is dat dit een liquiditeitsvoordeel oplevert in 2023.

Investeren?

Ben jij voornemens om te gaan investeren? Neem dan vooraf contact met ons op zodat we een goed investeringsplan kunnen maken en jij geen subsidie of een aftrekmogelijkheid misloopt!
Neem dan contact op met Dave de Heiden via DavedeHeiden@JAN.nl

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

De WBSO is een belastingkorting op de loonkosten, deze moet het onderzoek en ontwikkeling bevorderen om te innovatie te stimuleren. Dit is tevens geen nieuwe regeling, maar er wordt wel extra geld ingestoken, 206 miljoen, om de regeling aantrekkelijker te maken waardoor speur- en ontwikkelingswerk goedkoper wordt. De korting bedraagt in 2022 32% op innovatiekosten tot
€ 350.000, daarboven bedraagt de korting 16%. Hoe de indexering precies plaatsvindt is nog niet duidelijk.
Ben jij aan het speuren of ontwikkelen of van plan dit te doen? Neem dan voor meer informatie over deze regeling contact op met Koen Horseling via KoenHorseling@JAN.nl

LIV (Lage-inkomensvoordeel)

Via het LIV krijgt een werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers die niet meer dan 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. Door de verhoging van het minimumloon pakt het LIV anders uit. Het LIV wordt verruimd met terugwerkende kracht voor 2022 en 2023.
De vergoeding per uur en de maximale vergoeding worden verhoogd.
De vergoeding per verloond uur wordt eenmalig met terugwerkende kracht over 2022 verhoogd van € 0,49 naar € 0,78 per verloond uur per werknemer.
De maximale vergoeding wordt verhoogd van € 960 naar € 1.520 per werknemer per kalenderjaar.
Over 2023 wordt het LIV verhoogd van € 0,49 naar € 0,63 per verloond uur. De maximale vergoeding wordt over 2023 dan maximaal € 1.242 per werknemer per kalenderjaar.
Heb jij medewerkers die hier mogelijk voor in aanmerking komen?
Neem dan contact op met Rosa Kromhout van der Meer via RosaKromhoutvanderMeer@JAN.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.