square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Opdrachtgevers opgelet: opdrachtgever is aansprakelijk voor schade zzp-er

Wanneer ben je als opdrachtgever aansprakelijk?

Een zpp-er kan zijn opdrachtgever aansprakelijk stellen als het gaat om schade die is ontstaan in de uitvoering van werkzaamheden. De werkzaamheden moeten dan wel worden uitgevoerd in het kader van het beroep of bedrijf van de opdrachtgever. De dakdekker die het dak van het bedrijfspand van een accountantskantoor komt vervangen verricht die werkzaamheden niet in het kader van het beroep of bedrijf van het accountantskantoor. De dakdekker kan het accountantskantoor dus niet aansprakelijk stellen als hij bij de uitvoering van zijn werkzaamheden van de steiger valt. Dit is anders wanneer de werkzaamheden in het kader van het beroep of bedrijf van de opdrachtgever worden uitgevoerd of in het verlengde daarvan liggen. Het gaat dus niet alleen om de werkzaamheden die tot de kerntaak van het bedrijf behoren, maar ook om werkzaamheden die daartoe hadden kunnen behoren. Als een zzp-er schade lijdt bij de uitoefening van werkzaamheden die ook door werknemers worden uitgevoerd of door werknemers uitgevoerd hadden kunnen worden, dan ben je als opdrachtgever aansprakelijk voor de schade van de zzp-er.

Kennis van zaken

De gedachte van de wetgever is dat degene die arbeid laat verrichten zijn aansprakelijkheid niet kan ontlopen door de werkzaamheden te laten verrichten door een ander dan de eigen werknemers. Daarbij heeft de Hoge Raad als extra criterium gesteld dat de opdrachtgever wel enige zeggenschap moet hebben over de manier waarop de zzp-er de werkzaamheden uitvoert. Hier is over het algemeen sprake van als bij de opdrachtgever kennis van zaken aanwezig is over de taken/werkzaamheden van de zzp-er en de werkzaamheden niet losstaan van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever. Naast de zzp-er kunnen ook uitzendkrachten, ingeleend personeel of stagiaires je aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden bij de uitoefening van hun werk.

Advies

Het is dan ook verstandig om te controleren of jouw aansprakelijkheidsverzekering hier dekking voor biedt. Dit voorkomt nare verrassingen achteraf!

Wil jij meer weten over de aansprakelijkheid van de opdrachtgever? Neem dan contact op met één van de juristen van JAN© op telefoonnummer 088 – 220 22 00 of per mail: juristen@JAN.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.