square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Ook de ZZP-ers kunnen langer op compensatie rekenen via de Tozo

JAN©

Ook de ZZP-ers kunnen op compensatie rekenen

Update 18-11-2021:
Ook voor zelfstandigen is er inkomensondersteuning beschikbaar. Wanneer zelfstandigen aan de voorwaarden voldoen kunnen zij een beroep doen op het regulier vangnet van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz). Deze regeling is tijdig vereenvoudigd zodat gemeenten kunnen zorgen van een overgang van Tozo naar Bbz vanaf 1 oktober 2021. Het kabinet heeft aangegeven dat zij verwachten dat gemeente de aanvraag aankunnen en er een vinger aan de pols wordt gehouden gezien de verwachting dat het aantal aanvragen zal stijgen na 13 november 2021.

 

Oorspronkelijke artikel:
Verlenging

De ondersteuning voor zover momenteel bekend is loopt  tot 1 oktober 2021. Eerder was sprake van een toets op de beschikbare geldmiddelen. Echter, dit vindt het kabinet niet passend gezien de extra maatregelen. De toets op het inkomen van de partner blijft van kracht. De uitkering is een aanvulling tot het sociaal minimum oftewel bijstandsniveau. Het inkomen van een alleenstaande zelfstandige wordt aangevuld tot € 1.078,70. Voor gehuwden en samenwonenden (ook als beide partners zelfstandigen zijn) vult de gemeente het inkomen aan tot een bedrag van € 1.541 netto.

Lening via de Tozo

Verder blijft er een mogelijkheid bestaan om een lening via de Tozo af te sluiten van maximaal
€ 10.157.

Toekomst

Het kabinet vindt het belangrijk dat zelfstandig ondernemers die ook de komende periode geen of onvoldoende inkomsten hebben en afhankelijk zijn van een Tozo-uitkering, zich breder oriënteren op de arbeidsmarkt. Ondernemers die zich vanwege corona op hun toekomst willen heroriënteren, kunnen hier vanaf 1 januari 2021 begeleiding in krijgen via de gemeente.

Tozo aanvragen

De TOZO zal in zijn huidige vorm doorlopen tot 1 oktober 2021. Er wordt geen vermogenstoets worden ingevoerd zoals eerder aangekondigd. De startdatum van de aanvraagmogelijkheid kan per gemeente verschillen, vanaf maart 2021.  Wil je gebruik maken van de Tozo? Houd dan de website van jouw gemeente in de gaten voor de specifieke informatie.

Heb je vragen over deze regeling? Mail naar CamielLokkerbol@JAN.nl

 

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.